UPDATE. Rogozin încalcă sancţiunile UE: pentru a ajunge la Chişinău traversează spaţiul aerian al României

Reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.
Reprezentantul special al preşedinţiei ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. (RAVEENDRAN / AFP / GettyImages)

UPDATE. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin nu a ajuns la ceremonia de investire a preşedintelui ales al R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit Unimedia.md, cursa charter cu care urma să ajungă Rogozin, nu a putut ateriza pe Aeroportul Chişinău. După mai multe cercuri deasupra Republicii Moldova, aeronava sa nu a putut ateriza. Pilotul a făcut două tentative de aterizare, însă fără succes, cel mai probabil, din cauza ceţii.

***

Pentru a participa la ceremonia de investire a noului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin a traversat spaţiul aerian al României, aflându-se la bordul unei aeronave Aeroflot, cu toate că acesta se află pe lista demnitarilor ruşi împotriva cărora Uniunea Europeană a impus sancţiuni, printre acestea numărându-se şi interdicţia de a intra în spaţiul aerian, notează hotnews.ro.

Călătoria lui Rogozin spre Chişinău pe ruta cea mai scurtă, prin Ucraina, nu este realizabilă, întrucât autorităţile ucrainene au interzis accesul aeronavelor Aeroflot în propriul spaţiu aerian ca urmare a anexării ilegale a Crimeii de către Rusia. Astfel, Rogozin s-a simţit nevoit să încalce spaţiul României pentru a ajunge la Chişinău la ceremonia de investire a preşedintelui Igor Dodon de Administraţia Prezidenţială.

„La ceremonia de învestitură se preconizează un număr mare de delegaţii străine din ţările CSI şi UE, viceprim-miniştri, deputaţi şi conducători de parlamente. Printre oaspeţi vor fi şi viceprim-ministrul Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusii, viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjen, alţi oaspeţi de onoare”, a scris socialistul Ion Ceban pe o reţea de socializare. De menţionat că la ceremonia de investire a lui Dodon, din 23 decembrie, nu va veni niciun şef de stat străin.

Sancţiunile pe numele lui Rogozin au fost impuse în martie 2014, acesta fiind inclus pe lista cetăţenilor ruşi supuşi sancţiunilor. Reacţia lui Rogozin la aceste sancţiuni a fost pe măsura aroganţei acestuia. „Toate aceste sancţiuni nu valorează nici măcar cât o singură fărâmă de nisip din terenul Crimeei, care a revenit la Rusia”, a scris la acel moment Rogozin, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Notabil este faptul că, la ceremonia de investire a lui Dodon în funcţia de preşedinte vor lipsi o mare parte a politicienilor din Moldova, întrucât, deputaţii PL, PLDM, PPEM, PCRM au decis să boicoteze acest eveniment. Astfel, la festivitate vor fi prezenţi doar deputaţii democraţi şi cei socialişti, sigur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe