UPDATE. Se pregăteşte debarcarea lui Cazanciuc înainte de asediul final asupra justiţiei?

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

UPDATE. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va părăsi PSD şi se va înscrie în formaţiunea lui Oprea, şeful UNRP urmând să preia astfel controlul asupra ministerului, au declarat surse guvernamentale pentru B1 TV şi Agerpres.

Analistul politic Sebastian Lăzăroiu susţine că şeful UNPR, Gabriel Oprea şi-a luat un angajament în faţa preşedintelui Klaus Iohannis că se va despărţi de PSD în cazul în care este atacat statul, astfel că, în spatele scenei, s-a declanşat un război surd între cele două formaţiuni aflate în prezent în aceeaşi coaliţie de guvernare. (Pentru detalii intraţi aici)

Potrivit surselor citate de Agerpres, Gabriel Oprea are încredere în Robert Cazanciuc, îl cunoaşte, îl consideră competent şi profesionist.

"Acum de când... tot timpul aţi fost în coordonarea vicepremierului pentru siguranţă naţională (Gabriel Oprea - n.r.), sunteţi şi mai eficient domnule ministru şi mă bucură acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern, citat de hotnews.ro.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat că trecerea lui Robert Cazanciuc sub aripa protectoarea a şefului UNPR Gabriel Oprea este un lucru bun pentru justiţie.

"Soluţia cu Cazanciuc care să rămână pe post şi să treacă la UNPR e bună, dacă se confirmă. Cazanciuc s-a descurcat relativ bine la asaltul penalilor până acum. Doar acum vreo două zile îl luase gura pe dinainte cu nişte declaraţii tâmpite, dar acum am înţeles şi de ce le-a făcut, era sub presiunea PSD care îl ameninţa cu demiterea.

Acum, oficial, trecând la UNPR, Cazanciuc scapă de presiune şi intră sub aripa ocrotitoare a lui Oprea. Asta e o veste bună. Şi chiar în ce îl priveşte pe Ponta e o veste bună, pentru că înseamnă că nu e dispus să sacrifice jusţitia printr-o solidarizare cu ceilalţi penali.

Să vedem cum se va acomoda PSD cu noua situaţie. Ei rămân cu o povară de imagine acum în vârful partidului. Dar, deh, interesul naţional îţi trimite multe încercări în viaţă până devii mai bun", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

* * *

Aflat în fruntea Ministerului Justiţiei încă din aprilie 2013, Robert Cazanciuc, soţul verişoarei premierului Victor Ponta, ar putea părăsi prim-planul Justiţiei. În presă s-a vehiculat informaţia, pe surse, că urmează să fie înlocuit cu vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea, sau chiar cu pesedistul Şerban Nicolae. Ce se ascunde în spatele acestei mişcări surpriză a social-democraţilor?

"Da, i-am cerut premierului să-l demită pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Solicitarea a fost adresată preşedintelui PSD, Victor Ponta, în cadrul Comitetului Executiv de luni şi a fost susţinută aproape în unanimitate de toţi cei prezenţi. Liderii PSD consideră că ministrul Justiţiei, la început tehnocrat, acum membru PSD, ne-a pus pe toţi într-o situaţie defensivă prin lipsa de reacţie în faţa abuzurilor la care am asistat.

Dacă vreţi o exprimare mai directă, liderii PSD, cei mai mulţi dintre ei, au cerut demisia ministrului Justiţiei pentru că nu a spus nimic în cazul Rarinca, pentru că alţi lideri ai partidului au fost nevoiţi să dea explicaţii în locul lui, pentru că nu a folosit pârghiile legale pe care le are la dispoziţie prin competenţele funcţiei, pentru a explica de ce dosarele de corupţie sunt tratate discreţionar, după criterii politice. Şi mai ales pentru că a tolerat această stare de fapt, profund incorectă", a declarat senatorul şi preşedintele PSD Prahova Daniel Savu, cunoscut apropiat al lui Sebastian Ghiţă - prietenul lui Victor Ponta.

Deşi nu s-a luat o decizie în cadrul Comitetului Executiv, acelaşi Daniel Savu a susţinut că, cel mai probabil, Cazanciuc urmează să fie schimbat după moţiunea de cenzură de vineri. Decizia finală îi aparţine în orice caz premierului, care până acum i-a luat mereu apărarea în faţa colegilor săi nemulţumiţi de activitatea acestuia.

"Oficial nu mi s-a cerut o asemenea demisie din partea premierului. Nu am avut o discuţie cu premierul, o să am probabil această discuţie astăzi sau mâine şi o să decid după aceea", a declarat miercuri Robert Cazanciuc, citat de hotnews.ro.

Practic, lui Cazanciuc i se reproşează că evită pe cât posibil deciziile care i-ar putea păta reputaţia în momente în care partidul are nevoie de oameni care să-şi asume astfel de iniţiative discutabile.

Lansând la o parte "ieşirea" recentă a lui Cazanciuc, când i-a ameninţat la unison cu premierul Ponta pe liderii opoziţiei că riscă sancţiuni penale dacă organizează manifestaţii antiguvernamentale, spre nemulţumirea social-democraţilor, ministrul Justiţiei s-a remarcat printr-o poziţie relativ echilibrată.

Spre exemplu, Cazanciuc s-a opus în 2013 modificări Legii ANI privind statutul incompatibilităţilor, modificare promovată chiar de colegul său Liviu Dragnea într-un context în care aleşii neamului erau declaraţi unul după altul incompatibili sau în conflict de interese. Decizia lui a stârnit revolta mai multor membri PSD care i-au cerut atunci demisia.

În sedinţă de luni, în care s-a cerut din nou retragerea lui Cazanciuc de la şefia ministerului, pesediştii au subliniat importanţa şi urgenţa modificării Codul Penal şi de Procedură Penală pentru a opri "abuzurile" procurorilor DNA. Postul lui Cazanciuc este din această perspectivă de importanţă strategică.

Ministrul Justiţiei este membru CSM, avizează proiecte de legi, contrasemnează OUG pe domeniul lui de activitate - cum ar fi modificările codurilor - şi propune revocări/numiri la parchete. S-a vehiculat ideea că actualul ministru al Justiţiei nu vrea să îşi asume ceea ce urmează, acesta fiind de fapt motivul real pentru care se vrea înlocuirea lui cu Nicolicea.

"Dacă Nicolicea ajunge la Ministerul Justiţiei, s-a terminat. Ăla e pregătit să se ducă la puşcărie doar ca să omoare pentru 1 minut Codul Penal şi să desfiinţeze DNA. Un fel de kamikaze al mafiei. Planul PSD, care începe cu votul negativ din Parlament, continuă cu modificarea Codului penal şi se termină cu desfiinţarea DNA prin comasarea cu DIICOT, e real", a comentat situaţia Mihai Politeanu, fostul consilier al Monica Macovei.

Un alt nume vehiculat astăzi în presă, pentru înlocuirea lui Cazanciuc, este Şerban Nicolae - fostul avocat al ex-senatorului PSD Cătălin Voicu şi un apropiat al lui Ion Iliescu - cunoscut pentru iniţierea unor proiecte de lege extrem de controversate - de la propunerea de pedepse cu închisoarea pentru jurnaliştii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, până la recenta iniţiativă de înlocuire a arestului preventiv cu "arestul sever".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne