USL se clatină. Conflict fără precedent între Antonescu şi Ponta

Andrei Pricopie
16.12.2013

alte articole

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.12.2013

Tensiunile din USL ating noi proporţii. Victor Ponta şi Crin Antonescu se luptă fără nicio perdea, sau menajamente. Preşedintele PNL Crin Antonescu a reacţionat dur la afirmaţiile făcute luni de premierul Victor Ponta potrivit cărora liberalul şi-ar fi minţit colegi cu privire la discuţia avută cu acesta referitor la Legea amnistiei.

Potrivit unor stenograme apărute în presă, Crin Antonescu a declarat în cadrul şedinţei de vineri a conducerii PNL, că într-o discuţie cu premierul Victor Ponta acesta a emis "o idee stupidă", şi anume ca liderii USL şi miniştrii să dezaprobe public Legea graţierii şi a amnistiei, dar să o voteze în Parlament.

Premierul Victor Ponta a reacţionat: „Dacă stenogramele sunt adevărate, Antonescu şi-a minţit colegii. Nu ar fi prima dată când Antonescu le spune ceva colegilor şi nouă altceva”.

„Înregistrările a căror provenienţă nu îmi e cunoscută de la şedinţa BPN al PNL sunt autentice. Lucrurile relatate în presă sunt reale. Ce am spus eu e adevărat. Dl Ponta îşi ia îndrăzneala azi să mă facă mincinos, lucru pe care nu i-l permit. Nu i-am permis nici lui Băsescu, nu pot permite nimănui. Am spus totdeauna adevărul, chiar dacă nu aş fi dorit să-l spun public şi nu l-am spus public. Toate lucrurile pe care le-am spus sunt adevărate”, s-a apărat Antonescu.

Liderul PNL contrazice afirmaţiile premierului potrivit cărora ar fi fost luată o decizie în cadrul USL referitoare la Legea amnistiei.

„Ponta vorbeşte azi de o decizie în USL privitoare la susţinerea Legii amnistiei. Nu e adevărat, puteţi verifica şi din simplul fapt că şedinţele USL sunt urmate de o conferinţă de presă. Nu a existat o asemenea şedinţa şi decizie. Dacă o asemenea decizie s-ar fi luat, nu ne putem explica avizul negativ al ministrului Justiţiei şi nici declaraţia din Africa de sud a premierului. Nu i-am cerut niciodată să dea o Ordonanţă de Urgenţă, ci am evocat într-o discuţie, în care l-am informat luni, că PNL nu va vota legea amnistiei, am invocat în discuţie această posibilitate, dacă ţine la lege. Evident că ordonanţa nu se putea da, dar nu i-am propus asta niciodată”, a continuat să explice liberalul.

Crin Antonescu îl acuză pe Ponta pentru atitudinea lui şi îi transmite premierului că „spre deosebire de alţii nu am fost dovedit vreodată mincinos”.

„Îmi pare rău că premierul Ponta, într-o situaţie încurcată, recurge la asemenea atitudini. Eu nu am minţit, acesta e adevărul, eu spre deosebire de alţii nu am fost dovedit vreodată mincinos. Nici propunerea de liste comune la europarlamentare nu a fost făcută oficial de PNL, e o ipoteză pe care am discutat-o cu un grup de câţiva colegi, ca o ipoteză pentru întărirea unităţii USL. Eu am căutat să fiu cât mai puţin acid. Caut să restabilesc adevărul fără să spun multe lucruri care s-ar putea spune despre adevăr şi minciună la Victor Ponta. Sigur că USL se află într-o situaţie grea, acest atac lipsit de bunăcuviinţă şi onestitate ne pune într-o situaţie dificilă. Facem toate eforturile ca încrederea oamenilor care ne-au votat să nu fie înşelată. PNL se află la guvernare nu printr-o înţelegere între mine şi Ponta, PNL, ca şi PSD, se află la guvernare în consecinţa votului dat de români”, a declarat Antonescu.

„Atât timp cât va fi posibil şi rămânem în programul de guvernare, PNL se va achita de această misiune. Am discutat în acea şedinţă nu despre posibilitatea să ieşim de la guvernare, ci despre posibilitatea vehiculată din ce în ce mai intensă, aproape ca ameninţare, că se pot construi alte majorităţi în jurul PSD, că prin traseism se poate mistifica rezultatul alegerilor, ipoteză pentru care trebuie să fim pregătiţi. Nu avem în niciun fel intenţia de a bloca, părăsi guvernul”, a continuat liderul PNL.

Întrebat dacă PSD a încercat să determine PNL să plece de la guvernare, Antonescu a replicat: „Nu mergem pe senzaţii, sigur că sunt profund afectat, mâhnit, când văd că un om pe care l-am susţinut cu toată onestitatea, l-am ajutat să ajungă prim ministru, are un asemenea comportament. Dar deciziile nu se iau pe senzaţii. Anumite decizii ale PSD, unilaterale, mi-au dat sentimentul că încearcă să forţeze nişte decizii pe care nu le-am negociat, care nu sunt în programul de guvernare. Ca şi la legea amnistiei, lucrurile au reintrat în normal în urma atitudinii noastre. Apreciez că PSD nu s-a folosit de o altă majoritate pentru a le promova fără sprijinul nostru. Va fi foarte greu să mergem mai departe, dar nu ne dăm bătuţi.

Nu pot să rup o alianţă, să dărâm un proiect pentru că nu mai am încredere într-un om”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor