Vânzarea pământului către străini. UNPR vrea comisie specială de anchetă

Vânzarea pământului către străini a revenit în centrul atenţiei publice după ce Guvernul Cioloş a anunţat că face demersuri pentru a limita amploarea fenomenului. UNPR vrea acum înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze problema.
Valeriu Steriu,vicepreşedinte UNPR
Valeriu Steriu,vicepreşedinte UNPR (Epoch Times România)

UNPR va demara un proces de strângere de semnături pentru înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă care să investigheze problema vânzării terenurilor agricole către străini, a declarat vineri, pentru Agerpres, liderul partidului, Valeriu Steriu.

"Luni demarăm un proces de strângere de semnături în vederea constituirii unei comisii parlamentare speciale de anchetă cu privire la vânzarea terenurilor către străini. Într-o primă etapă, dorim să stabilim un inventar al terenurilor care s-au vândut către străini şi către firmele cu acţionariat străin.

Avem intenţia de a găsi soluţii şi formule prin care capitalul autohton să fie încurajat cel puţin în mod egal cu firmele străine sau cu persoanele cetăţeni străini care, în foarte multe situaţii, au avantaj în finanţarea prin credite obţinute din exteriorul României cu dobânzi mult mai mici şi condiţii mult mai bune", a declarat Valeriu Steriu.

Şeful UNPR a explicat că există cercetări care arată că între 20% şi 30% din terenurile agricole ale României s-ar afla în proprietatea unor cetăţeni străini, iar, în acest context, trebuie investigat dacă "nu este ameninţată şi securitatea alimentară a României prin această situaţie de fapt".

Cum în prezent nu există niciun fel de evaluare corectă, reală a situaţiei apartenenţei terenurilor, Valeriu Steriu vrea ca viitoarea comisie parlamentară să colaboreze cu toate instituţiile abilitate care pot pune la dispoziţie datele necesare în acest sens, între acestea fiind OCPI, Registrul Comerţului, Ministerul Agriculturii.

"Suntem îngrijoraţi în mod real de vânzarea unui număr foarte mare de hectare de teren către străini", a subliniat Valeriu Steriu.

Dacă în urma activităţii acestei comisii speciale de anchetă se va constata necesitatea modificării legislaţiei, liderul UNPR a precizat că parlamentarii partidului său vor susţine actualizarea cadrului normativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne