Vasul amiral filipinez este implicat într-o confruntare cu nave chineze de supraveghere

Un soldat marinar filipinez salută arborarea steagului pe nava amiral Gregorio Del Pilar.
Un soldat marinar filipinez salută arborarea steagului pe nava amiral Gregorio Del Pilar. (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Filipine anunţă că nava sa amiral este implicată într-o confruntare cu vase chineze de supraveghere, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud.

Filipinele afirmă că vasul lor a încercat să aresteze pescari chinezi care coborâseră ancora în zona bancului Scarborough, dar a fost blocat de două vase de suraveghere.

Cele două ţări îşi dispută bancul aflat în largul coastei de nord-vest a Filipinelor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului filipinez de Externe, nava amiral Gregorio Del Pilar a detectat duminică, în timpul unei patrule, opt vase chineze de pescuit în zona bancului.

Potrivit corespondentului BBC la Manila, militari filipinezi au urcat la bordul vasului şi au descoperit o cantitate mare de peşte şi corali pescuiţi ilegal.

Apoi două vase chineze de supraveghere ar fi ajuns în zonă, interpunându-se între nava filipineză şi bărcile de pescuit.

Secretarul filipinez pentru afaceri externe, Albert del Rosario, l-a contactat pe ambasadorul chinez în Filipine, Ma Keqing, pentru a-i atrage atenţia că bancul Scarborough este "o parte integrantă a teritoriului filipinez". El ar încerca să obţină o soluţionare diplomatică a situaţiei.

Confruntarea intervine în condiţiile în care Filipinele se pregătesc pentru exerciţii navale comune cu Statele Unite în perioada 16-27 aprilie, în apropiere de zona disputată.

Şase ţări - China, Filipine, Brunei, Malaysia, Vietnam şi Taiwan - revendică diferite zone din Marea Chinei de Sud, unde ar exista depozite importante de petrol şi gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor