Companii aviatice din Asia modifică mai multe rute de zbor, pentru a evita racheta nord-coreeană

Avion al companiei Japan Airlines.
Avion al companiei Japan Airlines. (Stephen Brashear / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

Trei companii aviatice din Asia îşi schimbă planurile de zbor, pentru a evita traiectoria pe care o va urma racheta nord-coreeană ce va fi lansată la mijlocul lunii aprilie, relatează BBC News.

Philippine Airlines, Japan Airlines (JAL) şi All Nippon Airways (ANA) au anunţat modificări ale rutelor.

Philippine Airlines a declarat într-un comunicat că a reajustat rutele tuturor avioanelor care urmau să treacă la est de Luzon, unde ar urma să se desprindă al doilea etaj al rachetei nord-coreene.

Printre cursele afectate se numără circa 10 zboruri de la Manila către SUA, Canada, Japonia şi Coreea de Sud.

Autorităţile din Filipine au impus o zonă de restricţii aeriene şi au avertizat vasele şi bărcile de pescuit să evite zona unde ar putea cădea resturile rachetei.

La rândul său, JAL a precizat pe site că va modifica rutele curselor care circulă între Tokyo şi Singapore, Manila şi Jakarta, ceea ce va duce la o creştere a timpului de zbor cu cinci, până la 20 de minute.

ANA a anunţat modificări privind cinci curse dintre Tokyo şi Singapore, Manila şi Jakarta, dar a precizat că programul de zbor nu va fi afectat.

Între timp, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că secretarul american al apărării, Leon Panetta, a discutat cu omologul său sud-coreean în legătură cu lansarea. "Ambii lideri privesc lansarea rachetei de către Coreea de Nord drept o provocare gravă şi o încălcare a obligaţiilor internaţionale ale Coreei de Nord şi a rezoluţiilor Consiliului Naţional de Securitate", a spus purtătorul de cuvânt.

Phenianul susţine că racheta, care ar urma să fie lansată în perioada 12-16 aprilie, va plasa pe orbită un satelit de cercetare, pentru a marca 100 de ani de la naşterea fostului lider Kim Ir-sen. Însă comunitatea internaţională se teme că este vorba, de fapt, de un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor