SUA suspendă ajutorul alimentar pentru Coreea de Nord din cauza lansării de rachete

Fotografie publicată de agenţia comunistă de ştiri pe 25 martie, înfăţişând Piaţa Kim Ir Sen din Phenian plină de oameni, cu prilejul comemorării a 100 de zile de la moartea dictatorului comunist Kim Jong Il. (AFP / Getty Images)
Alex Johnston
29.03.2012

Un oficial american a declarat miercuri că Coreea de Nord nu va primi cele 240.000 de tone de ajutor alimentar, deoarece insistă să efectueze o lansare de rachete luna viitoare, încălcând un acord moratoriu pentru ajutor alimentar, semnat recent de către cele două ţări.

Peter Lavoy, secretarul adjunct al apărării pentru Asia şi Pacific, a declarat pentru AFP că planul anunţat al Coreei de Nord de a lansa un satelit în spaţiu "reflectă lipsa dorinţei lor de a-şi onora angajamentele internaţionale, aşa că am fost forţaţi să ne suspendăm activităţile de a da asistenţă nutriţională Coreei de Nord."

Cu câteva săptămâni în urmă, înainte de anunţarea lansării rachetei, Coreea de Nord şi Statele Unite ale Americii au ajuns la un acord conform căruia Phenianul nu va efectua teste cu rachete nucleare în schimbul unor produse alimentare. Ţară comunistă izolată a fost lovită de foamete în ultimele decenii şi depinde de donaţii pentru a-şi putea hrăni populaţia.

Lavoy a adăugat că Statele Unite consideră că este imposibil "să se asigure că asistenţa alimentară va ajunge la oamenii înfometaţi şi nu la elita regimului", aceasta fiind o temă comună şi în trecut, a raportat agenţia de ştiri.

"Această lansare planificată este extrem de provocatoare, deoarece manifestă dorinţa Coreei de Nord de a testa şi de a-şi extinde rachetele sale cu rază lungă de acţiune", a spus Lavoy. Lansarea a fost condamnată de Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Japonia şi Coreea de Sud.

Prin intermediul mass-media de stat, Coreea de Nord a declarat că "nu va renunţa la lansarea satelitului în scopuri paşnice, care este un drept legitim al unui stat suveran şi o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea economică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor