Vestea eliberării a 26 de prizonieri palestinieni stârneşte controverse în Israel

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas întâmpină prizonierii eliberaţi la sediul său din Cisiordania, oraşul Ramallah, 31 dec 2013. Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni în urma negocierilor de pace.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas întâmpină prizonierii eliberaţi la sediul său din Cisiordania, oraşul Ramallah, 31 dec 2013. Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni în urma negocierilor de pace. (ABBAS MOMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
31.12.2013

Prizonierii eliberaţi erau condamnaţi pentru atacuri împotriva cetăţenilor Statului evreu. Toţi au stat între 19 şi 28 de ani în închisoare. Printre aceştia se numără 18 locuitori din Cisiordania, trei locuitori ai Fâşiei Gaza şi cinci din Ierusalimul de Est. Eliberarea este parte a unui acord intermediat de către Statele Unite ale Americii pentru a reporni negocierile de pace. În Israel vestea a stârnit controverse.

Israel a eliberat luni noapte, între 30-31 decembrie, 26 de prizonieri palestinieni condamnaţi pentru atacuri împotriva cetăţenilor Statului evreu. În Israel, vestea a stârnit controverse şi proteste din partea membrilor familiilor victimelor atacurilor întreprinse de prizonierii palestinieni. Un grup care reprezintă familiile a depus un recurs la Curtea Supremă, care a fost însă respinsă aseară, deschizând astfel calea pentru eliberare.

Într-o încercare aparentă de a potoli setea criticilor, este de aşteptat ca prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în următoarele câteva zile, să aprobe planurile pentru construirea a 1.400 de noi locuinţe în coloniile evreieşti. Acordul intermediat în vară de către secretarul de stat american John Kerry prevede ca Israelul să elibereze un total de 104 prizonieri palestinieni pentru a reporni negocierile de pace.

Cea de noaptea trecută a fost a treia din cele patru etape ale eliberării prizonierilor. Bărbaţii au fost întâmpinaţi ca nişte eroi în Gaza şi Cisiordania. În Ramallah, preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, a aşteptat până târziu să le ureze bun venit şi a promis, într-un discurs, că va continua să facă presiuni pentru eliberarea mai multor prizonieri palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene de o lungă perioadă de timp. "Nu vom semna un acord de pace cu Israelul până când toţi prizonierii nu vor fi eliberaţi", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor