Victor Ponta o comite din nou. Mistificare, sau tratament preferenţial?

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Promovându-şi imaginea de premier al unei ţări prospere, prezidenţiabilul Victor Ponta afirma miercuri seară, în timpul dezbaterii cu Iohannis la B1 TV, că Institutul Naţional de Statistică (INS) va anunţa vineri că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1%, iar cifrele pentru primul trimestru s-au recalculat, reieşind că România nu a fost niciodată în recesiune, aşa cum a anunţat Eurostat-ul.

"Lozincile dlui Iohannis nu ne ajută cu nimic. (...) Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul 3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune", a declarat miercuri seară premierul.

Se ridică însă o problemă şi anume, legal vorbind, premierul nu ar fi trebuit să aibă acces la datele pe care le-a făcut publice în timpul dezbaterii cu Iohannis. Potrivit hotnews, Legea 226/2009 (legea de funcţionare a INS) prevede la art 32(4) că: "Difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoana din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte", ori premierul a dezvăluit ieri date al căror termen de diseminare era vineri.

Întrebat de hotnews.ro de unde avea Victor Ponta datele care vor fi anunţate abia vineri, preşedintele INS, Tudorel Andrei a declarat că "Nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistică pentru a afla cu prioritate datele şi că oricum, cifra anunţată de premier nu este cea care va fi comunicată. Repet, nu s-a primit aici niciun telefon.", a declarat Tudorel Andrei.

Comentând declaraţiile lui Ponta despre datele INS, fostul ministru de Finanţe, economistul Ionuţ Popescu, opina că Statistica i-a furnizat lui Victor Ponta informaţii în avans:

"Ponta mizează pe ceea ce va anunţa Institutul de Statistică vineri, ceea ce înseamnă că el ştie ce se va anunţa ! Ca să înţelegeţi cum stau lucrurile: când eram la minister se întimpla deseori ca, atunci când ieşeam dintr-o întâlnire de dimineaţă, ziariştii să mă întrebe ce cred despre nişte date statistice abia anunţate în acea dimineaţă, dar pe care eu nu le văzusem încă. Am sunat-o pe doamna care conducea atunci Statistica şi am rugat-o să-mi trimită şi mie datele la minister măcar cu o seară înainte de a le anunţa public, pentru a nu mai fi întrebat dimineaţa despre nişte cifre despre care nu luasem la cunoştinţă ! Doamna mi-a răspuns : " D-le ministru, cum puteţi să-mi cereţi aşa ceva, asta afectează neutralitatea instituţiei noastre !" N-am mai sunat-o niciodată, şi aşteptam să aflu datele în acelaşi timp cu restul lumii, deşi în spaţiul public există ideea că Ministerul de Finanţe "şmechereşte" datele împreună cu Statistica. Acum, este evident că Statistică furnizează informaţii pe care premierul ar trebui să le afle exact atunci când le află toată lumea.", scrie Popescu, pe contul său de Facebook.

INS şi recesiunea

Reamintim că la mijlocul lunii august 2014, Eurostatul anunţă că România a cunoscut cea mai mare scădere a PIB-ului dintre toate ţările UE în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al lui 2014 şi că a intrat în recesiune tehnică, înregistrând scădere economică două trimestre succesiv. Potrivit cifrelor Eurostat, economia României a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul 1 şi cu 0,2% în trimestrul 1, 2014, faţă de trimestrul 4 din 2013.

Informaţia privind scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat, INS trecând informaţia sub tăcere. Informarea iniţială a INS privind evoluţia PIB-ului în primul trimestru al lui 2014 faţă de ultimul trimestru din 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, dar între timp a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică. INS a ales însă să nu facă publică revizuirea negativă până când Eurostat a prezentat public cifrele care arată că România a reintrat în recesiune economică pentru prima dată după ieşirea din recesiune în trimestrul 2 din 2012.