"Vinerea neagră a românilor de pretutindeni". FADARE acuză dezbinarea diasporei girată de Parlament

Cerem Parlamentului să nu voteze nou înfiinţatul Consiliu al Românilor de Pretutindeni pentru că este nereprezentativ şi nelegal ales, a solicitat Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Aşteptat timp de 7 ani ca fiind cel mai mare eveniment al românilor din afara graniţelor, Congresul Românilor de Pretutindeni început vineri 24 iunie a fost un eşec, a transmis miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADARE).

"Organizatorii, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Parlamentul României, au reuşit performanţa ca doar în câteva săptămâni să dezbine comunitatea românească aşa cum nu a mai reuşit nimeni până acum. Alegerea delegaţilor care au participat la acest eveniment a fost făcută încălcând toate legile de bun simţ", se arată în documentul citat.

FADARE a prezentat mai jos câteva dintre neregulile pe care le-a constatat:

1 Nereprezentativitatea

Regulamentul spune că la acest congres ar fi trebuit să fie 300 de delegaţi din toate ţările unde există comunităţi mari de români.

În realitate nu au fost nici măcar jumătate plus 1 adică 151. Au fost doar 49 de delegaţi. Un număr foarte mic pentru a se putea erija într-un consiliu reprezentativ. Pe de altă parte, au lipsit delegaţi din foarte multe ţări cu o însemnată prezenţă românească: Franţa, Canada, Australia, Nouă Zeelandă şi multe altele.

2. Nepublicarea listelor de semnături

Pe 15 iunie ar fi trebuit să fie publicate listele de semnături ale participanţilor. Organizatorii refuză să publice aceste liste, chiar şi după ce au fost făcute mai multe cereri din partea românilor din diaspora. Situaţia face să planeze multe suspiciuni faţă de unii delegaţi.

3. Validarea candidaţilor

Pe data de 5 iunie ar fi trebuit să se încheie procedura de validare a candidaţilor. După ce a trecut această perioadă, au mai fost validate câteva persoane. Chiar în ziua începerii congresului a mai fost acceptată o persoană.

4. Delegaţii politicieni

Organizatorii au anunţat iniţial că nu vor participa la acest congres persoane implicate politic. Între timp au schimbat regula, şi le-au permis "prietenilor" să îşi suspende pentru câteva zile calitatea de membri de partid şi să participe ca delegaţi de drept. Era corect fie să permită tuturor celor implicaţi politic, fie să blocheze accesul celor care în ultimul an au fost membri de partid.

5. Lipsa unui Regulament şi a unui Statut

Este anormal să votezi un consiliu, fără să ştii ce urmează să facă acesta, fără să ai un Regulament şi fără să ai un Statut de funcţionare.

Observând toate aceste probleme, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Ţecu, a propus să fie alese câteva comisii de lucru:

-O comisie care să centralizeze toate problemele cu caracter general sau zonal şi care să redacteze un proiect de rezoluţie. Apoi, această Rezoluţie să fie discutată şi adoptată de delegaţi.

-O a doua comisie care să conceapă un regulament de funcţionare al Consiliului ce ar urma sa fie ales la următoarea sesiune.

-O a treia comisie care să vină cu o strategie clară pentru organizarea următoarelor alegeri. Consiliul să fie ales la o viitoare întâlnire care să aibă loc la începutul anului viitor, dacă este posibil, chiar de 24 ianuarie.

"În ciuda faptului că organizatorilor li s-a atras atenţia asupra gravelor nereguli existente, ei s-au încăpăţânat să forţeze alegerea conducerii Consiliului. Mai mult, deşi Regulamentul anunţat iniţial spunea că parlamentarii din Comisia pentru românii de pretutindeni vor avea doar statut de observatori, ei au intervenit ori de câte ori nu le-a plăcut ceva şi au participat chiar şi la procesul de votare", se mai arată în comunicatul citat.

FADERE susţine următoarele:

1. Procesul de înscriere a delegaţilor nu a fost respectat.

2. Alegerile au fost manipulate de organizatori.

3. Diaspora este scârbită de toate aceste murdării cu iz dâmboviţean.

4. E inadmisibil să înfiinţezi un Consiliu, fără să existe un regulament de funcţionare.

5. Întreaga acţiune a fost o risipă de bani publici pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai şi a senatorului Ovidiu Iane.

6. Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu pentru că este nereprezentativ şi nelegal ales.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne