Ziua 162: Jandarmeria schimbă foaia. Protestatarii acuză intimidări

Cei aleşi în fruntea ţării pentru a-i servi pe români fură pe rupte, în timp ce cetăţenii au ajuns slugi într-o ţară jefuită, unde în spitale se moare, iar învăţământul dă procente uriaşe de analfabeţi funcţional. Acest lucru trebuie să se schimbe, transmit protestatarii.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

UPDATE. Jandarmii au descins în mijlocul protestatarilor din Piaţa Victoriei, cerându-le să se legitimeze şi avertizându-i că vor fi amendaţi dacă nu părăsesc locul. Deşi în Piaţă se protestează din iarnă, în această seară jandarmii şi-au dat seama brusc că protestul nu e autorizat şi 'este cazul' să ia măsuri.

Iniţial, jandarmii au venit după cântarea imnului - la ora 21.00 - şi i-au avertizat pe cetăţeni că participă la un protest neautorizat şi că se va trece la legitimări şi la aplicarea de amenzi. După o oră, în Piaţă au revenit mai mulţi jandarmi şi au legitimat o parte dintre protestatari.

Manifestanţii acuză un abuz şi faptul că, de când liderul PSD Liviu Dragnea a spus că schimbă foaia şi nu mai întoarce celălalt obraz, Jandarmeria şi-a schimbat atitudinea, drept dovadă şi ceea ce s-a întâmplat la marşul pro-DNA de duminică, atunci când forţele de ordine au ridicat două persoane şi nu le-au permis protestatarilor să meargă pe carosabil, cum se întâmpla anterior.

"Eu o să plec doar legat, sau mort! Din Piaţa Victoriei nu se pleacă!", declară revoltat Cristian Mihai Dide, unul dintre protestatari.
Potrivit unei manifestante, jandarmii care i-au legitimat în această seară şi-au motivat acţiunea spunând că aşa au ordin.
Potrivit unei protestatare, întrebat de cetăţeni dacă articolul 3 din legea 60/19921, care prevede că nu trebuie declarate adunările publice care se desfăşoară în exteriorul imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat, jandarmul de la Dialog social ar fi răspuns că Guvernul României nu este instituţie juridică de interes public, aşa că articolul 3 nu se aplică.

* * *

"Grupul de mafioţi şi infractori care sunt astăzi la putere" continuă să calce în picioare ţara şi pe români, susţin protestatarii, reveniţi lângă Guvern pentru a 162-a zi consecutiv. Indignaţi că, în loc să dea curs cererilor celor 600.000 de români care s-au revărsat nu demult în stradă, liderul PSD preferă să înşire poveşti cu "Soros cel rău", protestatarii se declară determinaţi să-şi continue lupta pentru o Românie curată, fără corupţi.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

În opinia oamenilor ieşiţi în stradă, ce se întâmplă acum este grav şi revoltător, motiv pentru care conştiinţa nu îi lasă să stea acasă şi să lase derapajul Puterii nesancţionat.

"De ce mai vin în Piaţă? Pentru că ce se întâmplă acum este mai grav decât ce s-a întâmplat în februarie, când a fost adoptată OUG 13. După 161 de zile de proteste neîntrerupte (3 anotimpuri) nimic din ceea ce am cerut în februarie (cu excepţia abrogării OUG 13) nu s-a întâmplat: fără penali în funcţii publice, depolitizarea instituţiilor publice, transparenţă în administraţia publică. Deşi am rămas puţini cei care venim aproape zilnic aici, nu înseamnă că nu vom reuşi. Din contră!

Este revoltător cum au reuşit să aservească CCR intereselor unui condamnat penal aflat în fruntea celui mai mare partid şi în fruntea Camerei Deputaţilor. Este revoltător modul mârşav în care atacă DNA şi, în mod special, pe Laura Codruţa Kovesi. Este revoltător faptul că pentru salariile aleşilor s-au găsit bani, iar medicii şi profesorii să mai aştepte. Sunt revoltătoare (chiar dubioase) pedepsele mici date de judecători pentru prejudicii imense", transmite o protestatară.

O altă participantă la protest se declară indignată că din cauza celor aflaţi la putere românii au ajuns să trăiască într-o ţară în care cei ce muncesc nu au de nici unele, căci o gaşcă de infractori calcă totul în picioare, nepedepsiţi. Cel mai recent şi mai revoltător exemplu este condamnarea lui Radu Mazăre la 4 ani cu suspendare după un prejudiciu de 114 milioane de euro, arată protestatara.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

"Suntem în stradă din mijlocul iernii şi acum este mijlocul verii, deci de aproape 6 luni, pentru că ne-am săturat să vedem cum grupul ăsta de mafioţi şi infractori care sunt astăzi la putere ne calcă pe noi în picioare, calcă ţara în picioare. Eu ştiam că un Guvern şi un Parlament ar trebui să fie în slujba poporului, să gândească şi să acţioneze numai şi numai pentru popor şi pentru bunăstarea acestuia.

La noi se întâmplă invers: muncim de dimineaţa până seara, contribuim serios la creşterea PIB-ului, dar nu avem de nici unele: sistemul de sănătate este la pământ, intri în spital mai sănătos decât pleci; sistemul educaţional trebuie reformat din temelii, că este sub orice critică; infrastructură nu avem, se pare că nu ne interesează să investim nici măcar în autostrăzi. Probabil că Tel Drum nu ştie să le construiască şi se limitează doar la şosele cel mult naţionale...

Asta mă face să mă simt de fapt sluga statului român, muncesc pe rupte, plătesc impozite din care nu mi se întoarce absolut nimic pentru că banii sunt furaţi. Suntem jefuiţi pe faţă, ei ne fură nu noaptea ca hoţii, ci ziua ca mafioţii, la vedere. Ştim cu toţii asta, iar când instituţiile statului se sesizează corupţii urlă ca din gură de şarpe că sunt persecutaţi şi că li se inventează faptele de corupţie iar DNA îi vânează când ei nu sunt decât nişte inocenţi în slujba ţării.

Ce să mai spunem acum de ce faptul că Mazăre nu a primit decât 4 ani cu suspendare pentru un jaf de 114 milioane de euro? Este absolut revoltător, strigător la cer. Cum ar fi ca fiecare contribuabil de exemplu să nu mai plătească impozit până la această sumă de 114 milioane... de euro, să ne înţelegem. A, nouă ne-ar trebui cel puţin 100 de vieţi să avem de unde plăti o astfel de sumă. Iar când treaba nu prea mai merge, programul de guvernare se împotmoleşte, iar este adus în scenă Soros cel rău, din cauza căruia ţara nu merge bine, corupţii au devenit corupţi, parlamentarii au fost obligaţi să fure şi tot aşa. Şi cum să stau acasă cu toată mascarada asta ieftină şi să nu ies să protestez şi să îmi strig revolta în Piaţă? Nu pot, conştiinţa nu mă lasă!", declară protestatara.

Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)