Acţiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande, suspendate la Bursa din Hong Kong

Hui Ka Yan, preşedintele China Evergrande Group
Hui Ka Yan, preşedintele China Evergrande Group (Youtube - screenshot)
D.B.
29.09.2023

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa din Hong Kong joi dimineaţă, a doua zi după ce presa a relatat că şeful său se află în arest la domiciliu după ce a fost reţinut la începutul lunii, informează Le Figaro.

Potrivit sursei citate, tranzacţionarea acţiunilor filialelor sale de servicii imobiliare şi de producţie de vehicule electrice a fost, de asemenea, oprită la ora locală 9:00, după cum a anunţat bursa din Hong Kong.

Miercuri, agenţia de ştiri financiare Bloomberg, citând surse anonime, a afirmat că fondatorul şi patronul grupului supraîndatorat, miliardarul Xu Jiayin, a fost arestat la începutul acestei luni de către autorităţile chineze şi se află în prezent în arest la domiciliu. La jumătatea lunii septembrie, poliţia din Shenzhen a declarat că a arestat mai mulţi angajaţi ai Evergrande. Ei nu au spus câţi sau de ce erau acuzaţi. Potrivit Caixin, un cunoscut organ de presă de afaceri, doi foşti directori Evergrande au fost, de asemenea, reţinuţi.

Evergrande şi multe dintre filialele sale şi-au reluat tranzacţiile la Hong Kong la începutul lunii august, după ce au fost suspendate timp de peste 15 luni pentru că nu au respectat termenul de publicare a rezultatelor financiare. La 27 septembrie, compania a anunţat că nu a putut emite noi obligaţiuni deoarece filiala Hengda Real Estate Group era "sub investigaţie", ceea ce a împiedicat un plan de restructurare. Acest anunţ a venit la două zile după ce grupul a anunţat că întâlnirile de restructurare programate pentru luni şi marţi nu vor avea loc.

Creştere mai lentă

Evergrande, a cărui spirală descendentă ajunge în mod regulat pe prima pagină a ziarelor, avea o datorie colosală estimată la 328 de miliarde de dolari (307 miliarde de euro) la sfârşitul lunii iunie. Săptămâna aceasta, departamentul imobiliar al companiei nu a fost în măsură să facă o plată importantă a obligaţiunilor.

Sectorul imobiliar din China a crescut într-un ritm fenomenal în ultimele decenii, într-o ţară în care cumpărarea unei proprietăţi chiar înainte ca aceasta să fie construită obişnuia să finanţeze alte proiecte. Dar îndatorarea grupurilor a atins astfel de niveluri încât autorităţile au decis să le pună capăt începând din 2020.

De atunci, accesul la credite a fost redus considerabil pentru aceste grupuri, iar unele dintre ele se luptă acum să îşi finalizeze proiectele, alimentând o criză de încredere în rândul potenţialilor cumpărători, ceea ce duce la scăderea preţurilor.

Datoria enormă a Evergrande a contribuit la adâncirea crizei de pe piaţa imobiliară chineză, ducând la temeri de contagiune globală. În ultimele luni, această criză fără precedent s-a extins şi la un alt jucător important din sector, Country Garden, considerat multă vreme ca fiind solid din punct de vedere financiar. La sfârşitul anului 2022, grupul avea o datorie considerabilă, estimată la aproximativ 1152 de miliarde de yuani (150 de miliarde de euro).

Într-o ţară în care sectorul imobiliar reprezintă mai mult de un sfert din PIB şi susţine o armată de muncitori slab calificaţi, aceasta a exacerbat, de asemenea, încetinirea generală a celei de-a doua economii mondiale. Guvernul a stabilit un obiectiv de creştere economică de aproximativ 5% pentru 2024, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai slabe performanţe din ultimele decenii, excluzând perioada pandemiei de coronavirus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor