Atena: Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în timpul unui protest împotriva reducerii pensiilor

Sute de pensionari şi muncitori greci au ieşit vineri pe străzile Atenei pentru a protesta împotriva planului guvernului Tsipras de a modifica sistemul de pensii. Premierul elen a propus ca pensia minimă să fie de 384 euro iar cea maximă de 2.300 euro.
Andrei Popescu
09.01.2016

Sute de pensionari şi muncitori greci au mărşăluit vineri în centrul Atenei, protestând împotriva planurilor de restructurare a sistemului de pensii, în condiţiile în care guvernul urmăreşte să obţină suport pentru propunerile sale atât în interiorul ţării cât şi în capitalele europene.

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat că sistemul de pensii este în pragul prăbuşirii şi că restructurarea acestuia va fi o provocare pentru soluţia sa în vederea implementării unei serii de măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai Greciei – care trebuie să aprobe planul său.

Aproximativ 100 de manifestanţi care susţineau sindicatul PAME au afişat un banner uriaş în faţa biroului premierului, criticând planul şi susţinând că acesta este o “ghilotină pentru sistemul de pensii”.

Alte câteva sute de pensionari şi muncitori din sectorul public – obosiţi de rundele de tăieri ale salariilor şi pensiilor aplicate de conducerea Greciei în ultimii ani, în schimbul primirii unor pachete internaţionale de asistenţă financiară – au mărşăluit în centrul oraşului.

La un moment dat au izbucnit tensiuni, când un grup de manifestanţi a trecut de un cordon poliţienesc şi s-a îndreptat spre biroul lui Tsipras. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.

„Guvernul a păcălit muncitorii şi fermierii să creadă că va crea o societate mai bună, cu mai multă justiţie şi şomaj redus”, a declarat Babis Kattis, un pensionar în vârstă de 74 de ani, „Pensionarii vor deveni cerşetori”.

În căutare de susţinere

Ministrul elen al finanţelor Euclid Tsakalotos a început un turneu în capitalele europene pentru a discuta despre problemele legate de datorii şi pensii cu omologii săi din Roma, Lisabona, Paris, Helsinki, Amsterdam şi Berlin.

Conform propunerilor trimise luni de Grecia creditorilor săi, toate cele şase fonduri principale de pensii vor fi unite într-unul singur şi viitoarele pensii din acest fond vor fi reduse cu până la 30%.

Pensia minimă a fost stabilită la 384 de euro, iar cea maximă la 2.300 de euro. În prezent, pensia medie în Grecia este de 850 de euro.

Grecia trebuie să implementeze reformele cerute de creditori pentru a concluziona prima evaluare a unui acord în valoare de 86 miliarde de euro ce a fost semnat în iulie 2015 cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Guvernul grec plănuieşte să depună propunerea în Parlament până la sfârşitul acestei luni şi să se voteze asupra sa la începutul lunii februarie, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor