Bucureşti: 45 de persoane, înţepate de căpuşe în weekend

Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)

În acest weekend, s-au înregistrat 45 de cazuri cu înţepături de căpuşe, a declarat luni prof. dr. Adrian Streinu - Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”.

Ca urmare, întrucât sezonul cald a debutat, medicii le recomandă celor care observă înţepături pe corp să se prezinte la o instituţie medicală, deoarece înţepăturile de căpuşă pot da boala Lyme şi febră butunoasă, relevă Agerpres.

Pentru evitarea unor eventuale infestări, se recomandă şi distrugerea populaţiei de căpuşe la nivelul spaţiilor verzi în perimetrele locuite şi protecţia individuală corespunzătoare în cazul deplasării în zone de risc.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat anul trecut - pentru a preîntâmpina evoluţia necontrolată a apariţiei căpuşelor în Capitală - o hotărâre conform căreia toţi deţinătorii, proprietarii sau administratorii spaţiilor verzi trebuie să aplice tratamente împotriva căpuşelor.

Hotărârea mai prevede că această acţiune trebuie derulată anual, în lunile mai – iunie şi septembrie, iar cei care nu vor respecta prevederile hotărârii vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

Maladia Lyme în România, o poveste inventată de escroci?

Cunoscutul realizator TV Lucian Mândruţă a postat anul trecut pe pagina sa de Facebook un mesaj care se referea la suferinţa regretatului actor Şerban Ionescu, care a decedat între timp, afirmând că nu este vorba de boala Lyme - sau borelioză - ci de o boală fără leac. În acest context, Lucian Mândruţă susţine că isteria cu maladia produsă de muşcătura căpuşelor este de fapt o escrocherie.

"Povestea lui Şerban Ionescu, pe care nu v-o spune nimeni: Nu are nicio boală Lyme. Are scleroză laterală amiotrofică, diagnosticată de la bun început. O boală fără leac în acest moment oriunde în lume. O boală pe care câţiva escroci din România o transformă, la cererea nerostită a pacientului, într-una cu mai multe şanse. Lyme. E ca şi cum ai avea cancer şi-un medic "deştept" şi-ar face o clinică să te dea răcit. Bine, un pic mai rău răcit.

Boala Lyme e o modă. Şi-o ocazie de profit: în acest moment fiecare proprietar de câine urban a dat deja câteva zeci de lei, dacă nu euro, pe alifii şi zgarde magice care să le ţină pe bietele căpuşe nevinovate.

Tăcerea medicilor de calitate face ca escrocheria hoţilor, organizaţi şi profitori să meargă mai departe, până la ştiri de televiziune care duc la panică şi la zeci de diagnostice greşite. Gaşca asta (care cuprinde, dacă vă puteţi imagina, inclusiv un veterinar) face bani grei copiind un model unguresc, o escrocherie pionierată într-o clinică din Debreţin.

Mi-e jenă de toată tevatura asta şi mai ales mi-e jenă de voi cei care, în commenturile următoare mă veţi acuza că n-am suflet, inimă, şi mai ştiu ce alte organe. Dar adevărul e că SLA nu are leac şi când nu ai leac, te agăţi de orice.

Inclusiv de o minciună. Pe care acum o repetă toată România, în frunte cu premierul care aprobă un mega-buget că să aflăm ceva ce Şerban Ionescu şi familia ştiau de mai multă vreme.

Ştiu, ştiu, e doar PR. Dar cu banii ăia poate chiar puteam să salvăm un copil vindecabil. Din Tecuci (să spunem un oraş la întâmplare), vinovat între altele şi de faptul că nu e celebru", a scris realizatorul TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură