China a înfiinţat zeci de secţii de poliţie neoficiale în întreaga lume [Raport]

(Captură ecran)
Andrew Chen
05.10.2022

Partidul Comunist Chinez (PCC) a deschis zeci de secţii de poliţie neoficiale în întreaga lume, inclusiv cel puţin trei în Toronto, Canada, potrivit unui raport din septembrie al ONG-ului pentru drepturile omului Safeguard Defenders.

Potrivit raportului, China s-a angajat în "operaţiuni de poliţie cu braţul lung" în întreaga lume în ceea ce a fost numit "110 secţii de poliţie în străinătate", după numărul de urgenţă al poliţiei din China: 110.

Raportul a identificat 54 de secţii de poliţie chinezeşti în 30 de ţări, care se află sub jurisdicţia a două servicii de poliţie la nivel local din China: Biroul de securitate publică Fuzhou din oraşul Fuzhou, provincia Fujian, şi poliţia judeţului Qingtian din provincia Zhejiang.

Fondator, director al Safeguard Defender şi coautor al raportului, Peter Dahlin, afirmă că în urma publicării constatărilor organizaţiei sale, poliţia de securitate sau agenţiile guvernamentale aferente din America de Nord şi Europa au contactat organizaţia lui, solicitând "să aibă o discuţie de informare" cu privire la operaţiunile chinezeşti din străinătate.

"Deci, cu siguranţă sunt la curent, cel puţin în unele ţări", a declarat Dahlin pentru The Epoch Times.

Mai multe locaţii

În timp ce autorităţile chineze susţin că aceste secţii de poliţie sunt create pentru a-i servi mai bine pe cetăţenii săi de peste hotare, raportul notează că aceste secţii au fost folosite pentru a "convinge" până la 230.000 de cetăţeni chinezi să se întoarcă "voluntar" în China pentru a se confrunta cu proceduri penale între aprilie 2021 şi iulie 2022.

"Persuasiunea de a se întoarce" este o metodă-cheie a operaţiunilor de "returnare involuntară" ale regimului chinez, care includ "Operaţiunea Fox Hunt" şi campania mai amplă "Sky Net", potrivit Safeguard Defenders.

Multe dintre persoanele ţintite pentru a fi convinse să se întoarcă [în China - n.r.] au fost chinezi de peste hotare care ar fi fost implicaţi în fraude în domeniul telecomunicaţiilor, deşi raportul a precizat că o serie de persoane care nu sunt suspecte şi membri ai familiilor lor din China au fost, de asemenea, ţinta hărţuirii şi a intimidării de către poliţie.

Dahlin a declarat că, pe lângă cele trei secţii din Toronto - două în Markham şi una în Scarborough, ale căror adrese au fost publicate într-un organ de presă de stat chinez - există probabil şi alte secţii de poliţie chinezeşti neoficiale, existente sau în curs de înfiinţare în Canada, dar acestea nu au fost încă descoperite.

"Am văzut, de asemenea, un anunţ al guvernului [chinez] care spunea că 10 provincii diferite ar trebui să lanseze aceste tipuri de operaţiuni în mod pilot.

Aşadar, avem două dintre aceste operaţiuni descoperite [în provincia Fujian şi în provincia Zhejiang]. S-ar putea să mai fie încă opt provincii care fac acest lucru şi care ar putea avea propriile secţii, dar noi nu am reuşit să depistăm aceste informaţii încă. De aceea continuăm să spunem că ... considerăm şi avem motive întemeiate să credem că există mai multe [secţii de poliţie chinezeşti în străinătate]", a declarat el pentru The Epoch Times, indicând menţionarea în raport a unui comunicat de presă din 5 iulie 2018, emis de regimul chinez.

Comunicatul de presă este în legătură cu "Planul de lucru pentru 2018 al Consiliului de Stat chinez pentru supravegherea luptei naţionale speciale împotriva infracţiunilor de bandă". Presa de stat chineză a raportat în ianuarie 2019 că Beijingul a desfăşurat o primă rundă de formare în domeniul supravegherii de o lună în perioada iulie-septembrie 2018 în cele 10 provincii Hebei, Shanxi, Liaoning, Fujian, Shandong, Henan, Hubei, Guangdong, Chongqing şi Sichuan.

Un alt raport din acel an, în aprilie 2019, a declarat că regimul a finalizat a doua rundă de formare pentru alte 11 provincii, inclusiv provincia Zhejiang, unde se află serviciul de poliţie Qingtian.

Având în vedere populaţia mare a diasporei chineze din Vancouver, Dahlin a remarcat că i s-ar părea "foarte ciudat" dacă oraşul nu ar avea cel puţin o secţie de poliţie 110.

"Represiune transnaţională"

Safeguard Defenders afirmă că raportul său din septembrie face parte din monitorizarea continuă a represiunii transnaţionale globale tot mai mari pe care o desfăşoară China comunistă. Dahlin a declarat că raportul a venit în urma unui alt raport al organizaţiei sale, intitulat "Raportul intoarcerilor involuntare expune poliţia cu braţ lung în străinătate".

Acel raport anterior, publicat în ianuarie 2022, a analizat afirmaţia regimului chinez din decembrie 2021 potrivit căreia operaţiunile sale Sky Net, împreună cu partenerul Operaţiunea Fox Hunt, au reuşit să aducă cu succes aproximativ 10.000 de "fugari" înapoi în China din întreaga lume din 2014, când Fox Hunt a fost lansat ca parte a campaniei anticorupţie a liderului chinez Xi Jinping.

Aceste operaţiuni vizează ceea ce Dahlin a descris drept "ţinte de mare valoare". Oficial, Sky Net spune că vizează doar infractori economici şi oficiali acuzaţi de infracţiuni precum corupţie sau mită, potrivit raportului Safeguard Defenders, dar Dahlin a declarat că s-a constatat că Sky Net vizează şi apărători ai drepturilor omului. Operaţiunile împotriva ţintelor de mare valoare sunt conduse de poliţia centrală chineză, pe când cei implicaţi în infracţiuni de nivel inferior, cum ar fi frauda - care sunt consideraţi ţinte de mică valoare - sunt urmăriţi de poliţia locală chineză, a declarat Dahlin.

"Cea mai frecventă metodă de a face acest lucru este de a-i convinge să se întoarcă 'voluntar'. Am avut, de asemenea, o serie de cazuri în care [Beijingul] a trimis agenţi - ofiţeri de poliţie chinezi, sub acoperire - în ţările vizate; avem o serie de persoane din SUA care au fost puse sub acuzare pentru acest lucru", a afirmat el.

A treia modalitate, a spus Dahlin, este de a folosi răpirile. El a precizat că organizaţia sa a identificat 22 de cazuri de răpire.

Deşi organizaţia nu a găsit niciun caz de răpire directă în Canada, Dahlin a spus că în Canada şi în Statele Unite, regimul chinez face "mult mai mult [decât] trimiterea de agenţi secreţi pentru a intimida oamenii şi acest tip de operaţiuni".

Când a fost întrebat despre gravitatea operaţiunilor chinezeşti de peste mări, Dahlin a spus că impactul asupra Canadei este "cu siguranţă mai rău decât în Europa".

"Canada are o comunitate chineză atât de importantă în diaspora chineză - mult mai mare decât aproape toată Europa la un loc - astfel încât, cu siguranţă, există mult mai multe persoane în pericol în Canada", a spus el, adăugând că Statele Unite, Canada şi Australia sunt "cele trei mari" destinaţii atunci când vine vorba de solicitanţii de azil şi relocarea chinezilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor