Cioloş nu se face nici şef nici membru de partid: "România nu are nevoie de tătuci, ci de coeziune!"

Premiat de GDS pentru că le-a redat românilor gustul normalităţii, Cioloş a subliniat că ţara are nevoie de coeziune şi de implicare şi că a rezista nu este suficient, ci este important "să canalizăm energia rezistenţei într-o energie a creaţiei şi construcţiei."
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

România viitorului nu are nevoie de tătuci şi nici de lideri mesianici ci are nevoie de coeziune, de asumare, de încrederea fiecăruia dintre noi că ne putem asuma un destin colectiv, a explicat marţi fostul premier Cioloş, în cadrul ceremoniei de decernare a „Premiilor GDS”, al cărui mare câştigător a fost desemnat. Viitorul României depinde, crede Cioloş, de modul în care ne vom asuma nu doar rezistenţa, ci şi capacitatea de construcţie şi creaţie.

Dacian Cioloş care, premiat pentru faptul că le-a redat românilor, prin modul în care a guvernat, "gustul normalităţii", a dedicat premiul primit echipei, a mai opinat că un destin colectiv nu se poate construi cocoţând pe o funcţie sau alta pe cineva care el singur ştie ce e de făcut în ţară şi ceilalţi o să înveţe de la el, ci prin asumare de grup.

"Mă bucur de ceea ce am încercat să facem anul trecut, să dăm un sens modului de a guverna transparent şi în interesul cetăţenilor, că acele seminţe pe care am încercat să le plantăm anul trecut încep să încolţească, chiar mai repede decât m-am aşteptat. Şi mă bucur că o parte din ce în ce mai mare din societatea românească ştie să îşi asume şi să acţioneze pentru a îşi susţine valorile în care crede şi să nu mai facă compromisuri din acest punct de vedere. Şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul lui ianuarie, la începutul lunii februarie dovedeşte o dată în plus că societatea românească, sau o mare parte din ea e cu cel puţin un pas în faţa clasei politice din punct de vedere al responsabilităţii faţă de destinul colectiv al României", a declarat Cioloş.

Fostul premier a mai ţinut să sublinieze că, dacă uneori este nevoie să rezistăm "la tentaţia unora de a schimba cursul firesc al lucrurilor", nu e suficient doar să rezistăm, ci este important "să canalizăm energia aceasta a rezistenţei într-o energie a creaţiei şi construcţiei.

"Cred că România, aşa cum în anumite momente are nevoie de rezilienţă, de rezistenţă, în momentul de faţă are nevoie mai ales de construcţie şi de asumare a acestei construcţii", a declarat Cioloş.

Răspunzând discursului lui Gabriel Liiceanu care a regretat vremurile normalităţii din timpul guvernării sale şi i-a cerut să se implice în viaţa cetăţii, Cioloş a precizat că orice implicare a sa şi a echipei sale în viitor "se doreşte să fie sub semnul construcţiei şi nu al bătăliei cu orice preţ".

"Cred că prea mult ne luptăm, şi din păcate ne luptăm unii cu alţii, şi nu ne luptăm pentru a promova şi argumenta idei, şi din păcate prea mult politica din România e construită sub spectrul luptei pentru putere sub orice preţ, o implicare a noastră ca echipă se doreşte a fi una care să construiască şi nu care să se bată pentru putere cu orice preţ.

Şi având acest obiectiv în minte vă asigur că vom căuta împreună cu ceilalţi cu care am format echipa, modalitatea cea mai eficientă pentru a ne putea aduce contribuţia la a construi în România şi nu la a dezbina, la a construi şi nu a fragmenta şi mai mult şi sper eu ca acest spirit de echipă să se răsfrângă şi asupra celor care, probabil, de prea multe ori aşteaptă ca cineva, o anumită persoană, să-şi asume destinul lor şi să înţeleagă cât mai mulţi că de acum înainte schimbarea României nu mai depinde de un politician sau de altul, de un partid sau de altul, ci în primul rând de modul în care ne vom asuma nu doar rezistenţa ci şi capacitatea de construcţie şi creaţie", a transmis Cioloş.

Fostul premier a explicat că exclude, în viitorul apropiat, înfiinţarea/angajarea într-un partid politic nou, căci un astfel de demers nu ar ar face decât să fărâmiţeze electoratul şi să dezbine şi mai mult forţele care încearcă să se regăsească.

"Cred ca o angajare acum într-un partid politic nou nu ar face decât să dezbine si mai mult. Nu doresc să fiu cel care dezbină, care fracturează şi mai mult", a suţinut Cioloş, care a explicat că munceşte pentru ca în perspectiva anului 2019 - 2020 să existe suficientă consistenţă, motivaţie şi angajament pentru un proiect care sa fie o alternativă credibilă şi să fie susţinut din credinţa că acest proiect poate construi, nu să fie votat sub imperiul unei emoţii de moment.

Întrebat despre o eventuală preluare a conducerii USR sau PNL, Cioloş a declarat că nu vrea să se implice în luptele pentru putere din interiorul partidelor şi că, după ce lucrurile se vor lămuri, el nu va pleca din ţară ci va fi tot aici, spre părerea de rău a unora.

Reamintim în context că în ultima perioadă s-a vorbit mult despre o eventuală intrare a lui Cioloş în USR, scenariu pe care fostul premier l-a infirmat anunţând că nu se va înscrie în USR, căci intrarea sa în partid ar "duce la dezbinare".

Cât despre premiul primit astăzi de Cioloş, acordarea lui a fost prefaţată de un discurs al lui Gabriel Liiceanu care l-a lăudat pe Cioloş pentru faptul că le-a redat românilor gustul normalităţii.

"Lucrul ăsta în România este o poveste rară, ca noi să ştim gustul normalităţii şi să trăim înăuntrul ei. Niciodată în aceşti 27 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Pentru că niciodată în 27 de ani nu am avut senzaţia că reprezentanţi ai noştri care ne conduc lucrează pentru noi nu pentru ei. Aţi fost primul care ne-a dat gustul normalităţii în acest sens!", a declarat Liiceanu, cerându-i lui Cioloş să le dea înapoi românilor guvernul de tehnocraţi, "bineînţeles, sub cupola unui partid."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne