Dacia Logan MCV: Raport imbatabil

Dacia Logan
Dacia Logan (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.04.2013

Majoritatea mărcilor auto care îşi vând produsele pe piaţa europeană au în gamă cel puţin un break de segment B sau C. Dacia nu s-a lăsat mai prejos şi a decis să înlocuiască modelul MCV, lansat în 2006, cu un nou vehicul care a preluat caracteristicile de design de la varianta sedan.

Pe lângă aspectul mai modern şi mai „germanic“, noul break diferă faţă de varianta anterioară în special în privinţa configuraţiei habitaclului. Astfel, inginerii au renunţat la amplasarea celui de-al treilea rând de scaune, lăsând misiunea de transportator a şapte persoane în seama fratelui mai mare, Lodgy. Acest „artificiu“ a permis noului MCV să devină un break veritabil, care să ofere, pe lângă spaţiul suficient pentru cinci persoane, un portbagaj de dimensiuni mari.

Din nefericire, ca şi în cazul modelelor Lodgy şi Dokker, cei de la Dacia s-au rezumat la a echipa maşina cu maximum patru airbaguri, lăsând locurile din spate neprotejate de un sistem extrem de util. În condiţiile în care un astfel de model se adresează în special familiilor cu copii, acest amănunt poate îndepărta mulţi clienţi.

Cei care preferă alimentarea cu benzină au la dispoziţie propulsoarele 1,2-16V, care dezvoltă 75 CP şi noul TCe90, în timp ce oferta diesel include un motor 1,5 dCi în două variante de putere, 90 CP sau 75 CP. Pe anumite pieţe, va fi disponibilă şi o versiune alimentată cu GPL. Fiind un vehicul destinat în special familiilor şi concediilor, Logan MCV avea nevoie, pe lângă un preţ redus, specific mărcii, de un portbagaj încăpător. Raportul dintre aceste două caracteristici este imbatabil. Cei 575 de litri disponibili pentru bagaje în breakul românesc asigură un spaţiu mai mare decât cele din Skoda Fabia Combi, Renault Clio Estate, Chevrolet Cruze SW, Ford Focus SB sau VW Golf Variant, fiind depăşit doar de Peugeot 308 SW şi Skoda Octavia Combi.

Luând ca etalon preţurile din Franţa, ţară pentru care a fost făcut public, deocamdată, preţul de bază (8.990 euro), este limpede că la acest capitol niciun concurent nu poate emite pretenţii. Acolo, Fabia Combi costă minimum 12.145 euro, noul Clio Estate 14.300 euro, Cruze SW, cel puţin 18.000 euro, în timp ce Hyundai i30 CW porneşte de la 22.000 euro, iar Peugeot 308 SW, de la 22.900 euro, informează capital.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor