Două nave de luptă iraniene au ajuns în strâmtoarea Bab el-Mandeb

Portavionul american USS Theodore Roosevelt se îndreaptă spre Golful Aden, 13 aprilie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.05.2015

Două distrugătoare iraniene, trimise în Golful Aden pentru a proteja navele comerciale, au ajuns la intrarea în Bab el-Mandab, o strâmtoare strategică între Yemen şi Djibouti, a declarat marina iraniană în 30 aprilie, conform Hürriyet Daily News.

“Suntem prezenţi în Golful Aden în conformitate cu regulile internaţionale pentru a asigura securitatea navelor noastre comerciale împotriva ameninţării piraţilor”, a declarat contraamiralul marinei iraniene Habibollah Sayari, fiind citat de agenţia oficială de ştiri IRNA.

Marina iraniană a trimis distrugătoarele Alborz şi Bushehr pentru a patrula la intrarea în strâmtoare, a adăugat el.

Bab el-Mandeb, o strâmtoare îngustă ce separă Yemen şi Djibouti, este un punct strategic de intrare în Marea Roşie prin care tranzitează zilnic aproximativ 4 milioane de barili de petrol în nave care vin sau se îndreaptă spre Canalul Suez.

Săptămâna trecută, oficialii americani au declarat că un portavion american şi un crucişător au părăsit apele de lângă coastele Yemenului şi s-au întors în Golf după ce un convoi naval iranian şi-a schimbat de asemenea cursul şi a părăsit zona.

Washingtonul a suspectat că acel convoi transporta arme destinate rebelilor şiiţi Houthi din Yemen.

“Informaţia că navele iraniene au fost avertizate şi au părăsit zona nu este corectă”, a declarat Sayari, insistând că Iranul nu va intra în “apele teritoriale ale altor ţări”, făcând referire directă la Yemen.

Arabia Saudită, care conduce o coaliţie arabă ce desfăşoară lovituri aeriene asupra rebelilor yemeniţi din luna martie, a impus o blocadă aeriană şi maritimă.

Sayari a declarat că cele două distrugătoare vor rămâne în zona strâmtorii Bab el-Mandab până la sfârşitul lunii iunie, arată Hürriyet Daily News.

Iranul continuă să nege rapoartele că ar fi înarmat rebelii Houthi şi a făcut apel la o încetare imediată a loviturilor aeriene ale coaliţiei saudite şi la o reluare a dialogului, pentru a se sfârşi o criză care a sărăcit naţiunea din Golf.

Marina iraniană şi-a plasat nave de luptă în Golful Aden şi în Oceanul Indian de câţiva ani, pentru a contracara ameninţarea prezentată de deturnarea navelor comerciale de către piraţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor