După ex-premier şi ex-avocat? Baroul judecă cererea de excludere a lui Ponta din avocatură

Rămas fără titlul de doctor în drept după ce s-a constatat că a plagiat, Victor Ponta riscă acum să piardă şi calitatea de avocat, în urma unei sesizări făcute de Monica Macovei.
Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

UPDATE: Baroul Bucuresti a amanat pentru saptamana viitoare o decizie cu privire la excluderea lui Victor Ponta din avocatura, dupa ce acestuia i-a fost retras titlul de doctor din cauza plagiatului.

Între timp, avocaţii fostului premier au formulat o plângere prealabilă prin care cer anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august prin care clientului lor i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări, relateaza news.ro.

Plângerea prealabilă a ajuns şi la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, urmând să fie soluţionată de instanţa de judecată.

***

Membrii Baroului Bucureşti vor discuta marţi excluderea fostului premier Victor Viorel Ponta din organizaţie, în urma sesizării făcute de europarlamentarul Monica Macovei după ce acestuia i-a fost retras titlul de doctor în drept.

Macovei şi-a formulat solicitarea după ce ministrul Educaţiei i-a retras lui Victor Ponta titlul de doctor în drept după ce s-a stabilit instituţional că fostul premier l-a obţinut prin furt intelectual şi şi-a fundamentat cererea pe faptul că fostul premier a intrat în barou în baza titlului de doctor.

"Cer, din nou, Baroului Bucureşti să îl excludă de urgenţă pe Victor Ponta. Fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul Bucureşti", a declarat Monica Macovei.

Vă prezentăm mai jos sesizarea trimisă de fostul ministru avocatului Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureşti:

"Domnule Decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire” (România Liberă). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Va reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului Bucureşti, excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universităţii Bucureşti de “renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti”, însă Baroul Bucureşti nu a luat o decizie în acest sens, anunţând că aşteaptă ca Universitatea Bucureşti să accepte sau nu “renunţarea” la titlul de doctor în drept.

Consider că situaţia era clară şi în ianuarie 2015, când am solicitat în scris excluderea din Baroul Bucureşti a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunţa la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecinţă, şi Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educaţiei, şi a Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucureşti pentru a respecta legea."