După furtună. Iohannis:"Solicit Guvernului să explice cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă"

Protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului, reaminteşte Iohannis, cerând implementarea unui sistem eficient de avertizare a populaţiei în caz de fenomene meteo extreme.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor, a opinat preşedintele Iohannis, la o zi după ce vestul ţării a fost răvăşit de furtuni ce au ucis 8 persoane şi au rănit alte aproape 150. În acest context, şeful statului a cerut Guvernului să explice dacă procedurile au fost respectate şi a cerut măsuri pentru implementarea unui sistem rapid de avertizare a populaţiei.

"Protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creşterii frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecinţele dezastrelor, dar şi de a preveni, prin diseminarea în timp util de informaţii care să avertizeze populaţia asupra pericolelor iminente.

În consecinţă, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale", a declarat Iohannis.

Preşedintele a opinat că existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică şi a susţinut că este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii.

"Pasarea responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale. Dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii.

Totodată, pe lângă perfecţionarea sistemelor şi procedurilor, pregătirea cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, în care şcoala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză", a adăugat preşedintele.

Reamintim că 8 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 147 au fost rănite în urma furtunii violente de duminică. Furtuna a afectat peste 200 de localităţi, pompierii militari intervenind pentru salvarea a 204 persoane. Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe 18 drumuri, 12 naţionale şi 6 judeţene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne