Grupul terorist Al Qaeda pare că renaşte

Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden.
Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden. (BANARAS KHAN / AFP / GettyImages)

Potrivit unui articol publicat de ilsole24ore.com, Al-Qaeda pare că încearcă să revină la viaţă si devine din ce în ce mai activă. Anul trecut, Raportul Departamentului de Stat american privind terorismul, Country Report on Terrorism, considera Al-Qaeda aproape ca fiind o grupare pe moarte sau oricum, într-un declin profund. Această concluzie avea ca argument succesele obţinute de către statele membre în lunile trecute prin uciderea lui Osama bin Laden în Pakistan şi Atiya Abdul Rahman, precum şi a lui Anwar al-Awlaki liderul Al-Qaeda în Peninsula Arabă ucis în Yemen ca şi prin suprimarea multor altor figuri minore ale organizaţiei teroriste.

La un an de distanţă, acest raport vine contestat şi pus în discuţie de către vitalitatea în creştere demonstrată de toate "tentaculele" caracatiţei terorii islamice compusă din acronime variate şi active în diferite domenii ale continentelor Asia şi Africa, dar toate bine şi în viaţă, aşa cum dovedeşte recenta escaladare de lovituri de stat, atacuri şi raiduri.

În ultimele ore, 243 de prizonieri au evadat din închisoarea de maximă securitate din Dera Ismail Khan, una dintre cele mai mari din Pakistan, atacată marţi seară de aproximativ treizeci de miliţieni talibani, care potrivit comisarului de poliţie Mushtaq Jadoon, au eliberat "vreo 30 de militanţi islamici în timp ce alţi şase au fost capturaţi în viaţă". Cinci atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer de-a lungul perimetrului închisorii pentru a deschide calea miliţienilor talibani care au folosit, de asemenea, mortiere şi explozibili. "Rezultatul" oficial al luptei este de 12 morţi, dintre care cinci poliţişti, doi civili şi cinci prizonieri, dar nimeni nu a explicat lunga întârziere cu care au fost trimise întăriri militare.

Talibanii de Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), principalul grup care operează în nord-vest şi este format din mai mulţi militanţi Al-Qaeda, au revendicat atacul afirmând că ''au eliberat aproximativ 300 de prizonieri''. În închisoare, erau aproximativ 5.000 de prizonieri. Dintre aceştia, aproximativ 250 aparţin unor grupuri extremiste islamice, inclusiv 45 de comandanţi. Aceasta este a doua evadare în masă ce are loc în Pakistan, după cea a penitenciarului din districtul tribal de Bannu, atacat de talibani în aprilie 2012. Peste 380 de prizonieri au reuşit să scape, inclusiv Adnan Rashid, un fost militar implicat într-o încercare eşuată de asasinare a fostului general şi preşedinte Pervez Musharraf.

Acum o săptămână, un atac similar a fost efectuat de către membrii Al-Qaeda în Mesopotamia, împotriva complexului închisorii din Abu Ghraib, folosind aceeaşi strategie ca cea din Dera Ismail Khan. Închisoarea, care este celebră pentru abuzuri împotriva deţinuţilor comise de către unii militari din SUA, situată la 25 de kilometri vest de Bagdad, a fost atacată cu mortiere în primul rând, apoi şase atentatori sinucigaşi au ajuns la perimetru, protejaţi de focul miliţienilor după care au detonat explozibilul ce îl purtau asupra lor.

Potrivit celor raportate de către deputatul Hakim Al Zamili, un membru al Comitetului pentru securitate şi apărare al Parlamentului irakian, cel puţin 500 de prizonieri, cei mai mulţi dintre ei aparţinând grupului terorist Al-Qaeda au reuşit să scape, dar scandalul real este faptul că lupta a durat 12 ore, timp în care forţele de securitate nu au reuşit să intervină. Autorităţile au raportat mai târziu că 349 dintre evadaţi au fost arestaţi din nou, dar episodul a arătat neglijenţă şi complicitate în cadrul forţelor de securitate (unii ofiţeri de rang înalt au fost arestaţi), şi l-a costat locul de muncă pe directorul sistemului penitenciar.

Vitalitatea renăscută a Al-Qaeda în Irak este demonstrată de creşterea constantă a atacurilor din întreaga ţară unde numai săptămâna trecută a dus la peste 300 de decese, în cea mai mare parte şiiţi. Teritoriile din nordul Irakului sunt, de asemenea, utilizate de către Al-Qaeda pentru a infiltra arme şi luptători din Siria în sprijinul miliţiilor islamice anti-Assad şi mai ales în sprijinul afiliatului Al-Nusrah AQI (Al-Qaeda în Irak).

Printre multe simboluri ale grupurilor şi miliţiilor islamiste active din Siria este dificil sţ se determine câte dintre ele se recunosc astăzi în organizarea condusă de Ayman al-Zawahiri, dar ele reproduc cu siguranţă caracteristicile ideologice şi schemele tactice, precum şi capacitatea de a absorbi şi a instrui mii de voluntari străini care s-au înghesuit din toată lumea pentru a lupta împotriva regimului sirian.

Rapoartele agenţiilor de informaţii occidentale înregistrează consolidarea constantă a Frontului Al-Nusrah, care creşte în consensul popular în zonele eliberate şi absoarbe alţi luptători de miliţie, într-un context în care slăbiciunea insurgenţilor „laici” permite guvernului lui Assad să realizeze un mare succes.

Al-Qaeda îşi consolidează poziţia şi în Africa de Nord. În Egipt sunt prezenţi de mult timp în Gaza şi Sinai şi au început să atace soldaţii care au răsturnat guvernul lui Mohamed Morsi. Haosul de care este zdrobită ţară ar putea oferi noi oportunităţi grupurilor Al-Qaeda de a se înrădăcina, ţinând cont mai ales de faptul că al-Zawahiri este egiptean.

În Libia, cei 200 de miliţieni care au intrat în ţară de la începutul revoltei împotriva lui Gaddafi, sunt veterani ai grupării de militanţi islamici (afiliată la Al-Qaeda deja în anii 90) şi au contribuit la apariţia de numeroase acronime jihadiste care controlează acum cea mai mare parte din Cyrenaica şi lovesc cu atentate frecvente şi ambuscade în Benghazi, în timp ce în regiunea deşertică din Fezzan au fost redistribuite trupele de Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI), puse pe fugă de ofensiva franceză din Mali.

Potrivit unor surse bine informate, informaţiile colectate în această campanie de către serviciile secrete franceze şi algeriene au permis să se confirme raportul financiar şi militar (arme şi formare militară) care leagă AQIM şi "ramul" cunoscut sub numele de Mişcarea pentru Unitatea şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), de grupurile jihadiste care sunt răspândite în Africa neagră din regiunea Sahel, de mişcarea Boko Haram în Nigeria şi de alte miliţii active chiar şi în Congo şi Tanzania.

În Somalia, deşi alungaţi de la marginea de Mogadiscio de către forţele pan-africane şi de guvern, miliţiile Shabhab (care se identifică în mod deschis, în Al-Qaeda) sunt încă puternice, controlând teritorii întinse şi lovind cu acţiuni teroriste Kenya şi Uganda, ţări care au trimis trupe pe teritoriul Somaliei.

O activitate destul de intensă şi pe o arie destul de largă totuşi, pentru o grupare considerată moartă. Al-Qaeda pare că încearcă să revină la viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe