Liderul PNL acuză - Miza creşterii preţului energiei, mai mulţi bani la buget

Energia electrică şi gazele se vor scumpi în perioada următoare, căci firmele de stat din domeniu s-ar fi înţeles să crească preţurile, pentru ca la bugetul sărăcit de PSD să ajungă mai mulţi bani, susţine Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Majorarea preţurilor la energia electrică din ultima perioadă are drept cauză o înţelegere de tip "cartel" între firmele de stat din domeniu, a susţinut joi liderul PNL, Ludovic Orban, în opinia căruia marii producători de energie s-au înţeles să vândă la preţuri mai mari, pentru a avea mai multe venituri care, în mod evident, sunt luate de stat.

"A crescut preţul la energie electrică şi va mai creşte preţul la energie electrică şi va mai creşte din cauza faptului nu că e pus ANRE sub anchetă, ci creşte pentru ca firmele de stat au o formă de înţelegere care nu ştiu de ce nu este investigată, pentru că 80% din producători sunt firme de stat", a declarat Ludovic Orban, preluat de Agerpres, joi seară, la postul Digi 24.

Întrebat dacă în opinia sa există o înţelegere între companii ca Hidroelectrica, CE Oltenia şi alţi jucători de pe piaţă, Orban a confirmat:

"Categoric, sigur că da. I-am spus cartelare, cred că a fost o formă de înţelegere, pentru că, în mod evident, ei au ieşit cu un preţ. Să aibă venituri mai mari, în mod evident, care sunt luate de stat. Păi, asta e logica, despre ce vorbim. S-au cartelat, s-au înţeles, au ieşit cu preţuri mai mari, pentru că, încă o dată vă spun, 80% sunt producători de stat pe piaţa asta", a declarat preşedintele PNL.

Nu în ultimul rând, Orban a mai opinat că prin înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, coaliţia de guvernare urmăreşte, de fapt, să preia din atribuţiile ANRE.

"Iar acum, ăştia înfiinţează comisia ANRE cu câteva obiective precise. Unu — să arate cu degetul că ei sunt vinovaţi, adică ANRE-ul sunt vinovaţi de creşterea preţurilor la energia electrică şi la gaz. De asemenea, ca să creeze un pretext ca să amputeze din atribuţiile ANRE-ului şi să le preia la Ministerul Energiei. La ora actuală, la Ministerul Energiei se lucrează la o ordonanţă de urgenţă de preluare a unor competenţe şi atribuţii ale ANRE şi date către Ministerul Energiei. Asta este realitatea. De asemenea, ca să poată să subordoneze politic această Autoritate naţională de reglementare nu pentru binele cetăţeanului, ci pentru a controla piaţa şi pentru a influenţa o mulţime de decizii şi o mulţime de companii care, la ora actuală, se mişcă în raport cu un reglementator autonom, independent de puterea politică, se mişcă firesc ca într-o piaţă", a mai declarat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne