Lucescu, una din "dinastiile fotbalului european" (UEFA)

Antrenorul român Mircea Lucescu.
Antrenorul român Mircea Lucescu. (ANDREW YATES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.01.2014

Mircea şi Răzvan Lucescu sunt evocaţi de site-ul UEFA într-un articol intitulat "dinastiile fotbalului european", în care sunt trecute în revistă şi alte cazuri de familii care s-au ilustrat în acest sport, atât din ţări ce reprezintă mari forţe în domeniu, cât şi din unele liliputane.

"Întâi antrenori, apoi jucători, Mircea şi Răzvan Lucescu sunt mari personalităţi ale fotbalului românesc, deşi amândoi şi-au continuat cariera în străinătate. Extremă la Dinamo Bucureşti şi Corvinul Hunedoara, Mircea a calificat ca selecţioner România la Campionatul European din 1984, după care a câştigat titluri de campion în ţara sa, Turcia şi Ucraina, unde continuă să facă valuri cu Şahtior Doneţk. Fiul său Răzvan, fost portar, a fost şi el selecţioner al României, iar acum antrenează echipa qatareză Al Jaish. "Şi-a găsit liniştea acolo", a spus Mircea, care a adăugat: "Răzvan are toate calităţile pentru a reuşi în această meserie, dar va fi foarte greu", scrie site-ul UEFA.

Articolul menţionează un fost elev al lui Mircea Lucescu la Şahtior, armeanul Henrih Mhitarian, al cărui tată, Hamlet, mort de cancer, a fost un jucător notabil la Ararat Erevan.

În articol apar mulţi fraţi celebri, ca danezii Michael şi Laudrup, olandezii Ronald şi Erwin Koeman, campioni europeni cu ţara lor în 1988, englezii Bobby şi Jack Charlton, campioni mondiali în 1966. Italienii Cesare şi Paolo Maldini, tată şi fiu, au în palmares, ca jucători, Cupa sau Liga Campionilor cu AC Milan. Spania este reprezentată de două familii, tată şi fiu, care au câştigat Cupa sau Liga Campionilor: Carles şi Sergio Busquets cu FC Barcelona, cei doi Manuel Sanchis cu Real Madrid.

Un caz aparte este cel al fraţilor Kevin-Prince şi Jerome Boateng. Primul a ales să joace pentru ţara de origine a tatălui său, Ghana, în timp ce al doilea îmbracă tricoul naţionalei Germaniei.

Pe această listă, Bulgaria este reprezentată de cele trei generaţii de portari din familia Mihailov, Slovacia, de cele trei generaţii de Vladimir Weiss, Rusia, de familia Starostin etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor