Maia Sandu, desemnată personalitatea europeană a anului 2022 în cadrul premiilor Trombinoscope din Franţa


Maia Sandu, desemnată personalitatea europeană a anului 2022
Maia Sandu, desemnată personalitatea europeană a anului 2022 (presedinte.md)
Maria Maevschi
17.02.2023

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost desemnată personalitatea europeană a anului 2022 de juriul Trombinoscope, anuarul lumii politice din Franţa. Premiul a fost înmânat joi, 16 februarie, Ambasadoarei Republicii Moldova în Franţa, Corina Călugăru, în prezenţa juriului şi editorului Trombinoscope, Francois-Xavier d’Aillieres, a reprezentanţilor presei franceze şi a personalităţilor politice marcante de la Paris, printre care şi Preşedinta Adunării Naţionale, Yaël Braun-Pivet.

Într-un mesaj video adresat celor prezenţi la ceremonie, şefa statului le-a mulţumit pentru aprecierea eforturilor autorităţilor de la Chişinău de a rămâne parte a lumii libere şi a avansa pe parcursul european a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.

Premiile Trombinoscope sunt premii anuale, acordate politicienilor şi personalităţilor din viaţa publică franceză şi europeană. Începând cu anul 1992, Trombinoscope premiază personalităţi politice care s-au remarcat prin activitate şi profesionalism politic. Printre premianţii distinşi cu premiul „personalitatea europeană a anului” se numără şi Angela Merkel (2020), Christine Lagarde şi Ursula Von der Leyen (2019), Federica Mogherini (2016) etc.

Amintim că, la finele anului 2022, Maia Sandu a fost nominalizată de cititorii Financial Times la titulatura de „Femeia anului 2022”, cu mesajul: „Există foarte puţini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, şi ţara sa micuţă”.

Maia Sandu a mai primit la Washington Premiul pentru Democraţie Madeleine K. Albright 2022, oferit de Institutul Democrat Naţional (NDI) din SUA. Lidera de la Chişinău a mulţumit pentru apreciere şi a menţionat că acceptă acest premiu în numele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova care luptă pentru democraţie şi libertate.

Maia Sandu este o economistă şi politiciană pro-europeană din Republica Moldova, care deţine funcţia de preşedinte al Republicii Moldova începând cu 24 decembrie 2020, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din acelaşi an.

A exercitat funcţiile de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada iunie-noiembrie 2019 (Guvernul Maia Sandu) şi de ministru al educaţiei şi cercetării în intervalul iulie 2012 - iulie 2015. De asemenea, Maia Sandu a fost membră a parlamentului între 2014-2015 şi în 2019, fiind în prezent prima femeie aleasă preşedinte a Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor