Mii de civili sunt prinşi într-o suburbie asediată din Damasc

Civili sirieni evacuează suburbia asediată din Damasc, Moadamiya, cu ajutorul Miniserului Afacerilor Sociale, în timp ce luptele dintre rebeli şi trupele guvernamentale continuă în districtele Capitalei.
Civili sirieni evacuează suburbia asediată din Damasc, Moadamiya, cu ajutorul Miniserului Afacerilor Sociale, în timp ce luptele dintre rebeli şi trupele guvernamentale continuă în districtele Capitalei. (- / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
31.10.2013

Mii de civili sunt prinşi într-o suburbie asediată din Damasc, Moadamiya, în pofida faptului că autorităţile au creat posibilitatea de evacuare, în urma unui acord cu rebelii care controlează zona. Asediaţii se află dincolo de limita de subzistenţă.

Reporterul BBC trimis în Siria, Lyse Doucet, care a asistat la exodul civililor, raportează că mii de oameni, de frică, nu şi-au părăsit locuinţele, rămânând în suburbie. Pentru guvern, în Moadamiya există doar combatanţi rebeli, în baza acordului încheiat cu aceştia. Dar dacă unii oameni au fugit din casele lor să caute refugiu în cele ale unor rude, alţii nu ştiu unde să meargă. Sute de femei şi copii au petrecut noaptea într-un adăpost pus la dispoziţie de guvern dar, aşa cum explică Semiluna Roşie siriană, nu pot rămâne acolo mai mult de o lună.

În viziunea guvernului, toţi civilii au părăsit zona asediată, acum acolo aflându-se doar "teroriştii", un termen folosit de regim pentru a se referi la toţi cei care se luptă pentru destituirealui Bashar al-Assad. În acest sens, ministrul sirian pentru afaceri sociale, Kinda al-Shamamat, a spus că oricine a rămas în suburbie este considerat duşman. "Înăuntrul cartierului Al-Moadamiya există grupuri armate, a spus el, aceştia sunt terorişti. Noi vom duce civilii în locuri sigure. Deci nu suntem responsabili pentru aceste persoane, ei sunt terorişti".

Recent, proviziile de hrană, apă şi medicamente pentru Moadamiya au fost reduse drastic şi de aceea civilii au făcut un apel disperat pentru a nu muri de foame. Atât ONU cât şi alte agenţii umanitare s-au implicat pentru a ajuta oamenii din Moadamiya.

Alte două suburbii ale Damascului, Yarmouk şi Ghouta de Est, sunt sub asediul forţelor guvernamentale de luni de zile. Situaţia a devenit atât de disperată încât, la începutul lunii, imamii au emis o „fatwa” care a permis populaţiei să mănânce câini, pisici şi măgari pentru a supravieţui. "Nu am văzut o bucată de pâine de nouă luni. Am fost nevoiţi să mâncăm iarbă şi frunze", a povestit o femeie pentru BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor