Mii de spanioli marchează cea de-a 5-a aniversare a mişcării “Indignados”

Mii de persoane au ieşit pe străzile Madridului pentru a marca cea de-a cincea aniversare a unui protest care a dus la crearea Podemos, acum cel de-al treilea partid al Spaniei ca popularitate. Mişcarea “indignados” şi-a lăsat amprentele pe politica spaniolă.
Mii de oameni mărşăluiesc în Madrid pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a miscării Indignados, 15 mai 2016.
Mii de oameni mărşăluiesc în Madrid pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a miscării Indignados, 15 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.05.2016

Mii de spanioli au mărşăluit prin Madrid duminică pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a unei mişcări de protest care a anunţat o nouă eră în politica ţării şi care a avut impact în întreaga lume.

Marşul s-a finalizat în piaţa Puerta del Sol din Madrid, unde în 15 mai 2011 a izbucnit un protest spontan ce s-a transformat într-o ocupare a zonei timp de 28 de zile. Manifestanţii au contestat programul de austeritate al ţării, marile bănci şi o clasă politică consacrată, incapabilă să abordeze şi să rezolve probleme economice şi sociale ale Spaniei.

Numindu-se “Indignados” sau “Indignaţii”, mişcarea a promovat mai multe viziuni politice, multe dintre ele contestate, dar care subliniază numeroasele critici la adresa "elitelor".

Comemorând mişcarea duminică, spaniolii nu numai ca şi-au marcat propria aniversare dar şi-au manifestat de asemenea suportul pentru noi mişcări precum protestele “Nuit Debout”.

Nuit Debout, care se formează în Franţa, obţine suport şi se răspândeşte în alte ţări. Duminică, mişcarea franceză a organizat o zi internaţională de acţiune, sau World Debout, plănuindu-se ocuparea mai multor spaţii publice în ţări din Europa şi alte zone ale lumii.

Pentru mai multe informaţii despre mişcare Indignados, citiţi şi: Cum a ajuns Podemos o forţă de temut în politica spaniolă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor