Miliarde de dolari se scurg de pe pieţele chineze într-o schimbare "seismică" a fluxurilor de capital

Clădiri neterminate, în China
Clădiri neterminate, în China (Captură ecran)
D.B.
30.08.2023

Bursele chinezeşti şi-au revenit luni dimineaţă, după ce Beijingul a dezvăluit o serie de măsuri menite să oprească căderea lor de aproape o lună. Însă revenirea s-a dovedit a fi de scurtă durată, deoarece investitorii străini au profitat de ocazie pentru a se debarasa de acţiuni din China continentală în valoare de 1,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg citate de Fortune.

Indicele CSI 300 al Chinei, care urmăreşte performanţa celor mai mari 300 de firme de pe bursele din Shanghai şi Shenzhen, a crescut luni cu până la 5,5%, înainte de a reduce majoritatea câştigurilor şi de a încheia ziua cu o creştere de doar 1,17%.

În weekend, autorităţile chineze au redus la jumătate taxa percepută pentru tranzacţiile bursiere, numită "taxă de timbru", şi au redus valoarea garanţiei pe care un trader trebuie să o depună pentru a împrumuta bani ca să investească în acţiuni, în încercarea de a "stimula încrederea investitorilor", potrivit unei traduceri pe Google a unei declaraţii a Ministerului chinez de Finanţe. De asemenea, Beijingul a cerut unor fonduri mutuale să evite să fie vânzători neţi de acţiuni, a mai relatat Bloomberg, citând surse anonime.

În ciuda acestor măsuri, investitorii străini continuă să fugă de pieţele chinezeşti. În condiţiile în care Beijingul a luat măsuri drastice împotriva firmelor străine de consultanţă pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China, şi a cerut în mod repetat firmelor de investiţii să evite vânzarea de acţiuni atunci când pieţele par şubrede, investitorii par tot mai nemulţumiţi în ceea ce priveşte riscurile deţinerii de capital în China.

În prima jumătate a acestui an, numărul fondurilor speculative active axate pe China a scăzut pentru prima dată în mai mult de un deceniu. Iar în al doilea trimestru, angajamentele de investiţii directe - o măsură a investiţiilor străine directe în China - s-au prăbuşit cu 87% faţă de anul trecut, ajungând la un minim record de 4,9 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate vineri de Administraţia de Stat pentru Schimburi Externe din China.

Redresarea mai slabă decât se aştepta a Chinei de după Covid şi problemele economice persistente - care includ o criză imobiliară, un şomaj foarte ridicat în rândul tinerilor, o datorie de aproape 13.000 de miliarde de dolari a autorităţilor locale şi scăderea profiturilor firmelor industriale - au dus, de asemenea, la încetinirea investiţiilor străine în această ţară.

"Schimbarea fluxurilor globale de capital este seismică. În ultimul deceniu, China a atras cea mai mare parte a fluxurilor de capital către EM [pieţele emergente], adesea în detrimentul altor ţări BRICS. Dar China a înregistrat acum, în ultimele 18 luni, ieşiri consistente şi mari de fonduri, deoarece investitorii devin mai atenţi la autocraţii", a scris Robin Brooks, economist-şef la Institutul de Finanţe Internaţionale, într-o postare, duminică, pe X.com.

Şi ca un semn mai larg că R.P.Chineză devine un loc mai puţin prietenos pentru investitori, milionarii chinezi părăsesc ţara în masă, pe fondul unei măsuri normative împotriva marilor companii private. Ţara va pierde un număr record de 13.500 de milionari în acest an, potrivit unei estimări din noul Raport privind migraţia averilor private al firmei de consultanţă în domeniul migraţiei Henley & Partners. Aceasta urmează pierderea a aproximativ 10.800 de milionari în 2022.

Remedierea unei relaţii deteriorate?

În acest context, luni, secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a încercat să repare relaţia deteriorată dintre cele două naţiuni printr-o vizită la Beijing. Raimondo şi ministrul chinez al Comerţului, Wang Wentao, au convenit să înfiinţeze un grup pentru a "căuta soluţii privind problemele legate de comerţ şi investiţii", după mai multe ore de discuţii, într-un semn că Washingtonul îşi schimbă atitudinea faţă de China.

"Lumea se bazează pe faptul că SUA şi China vor gestiona şi menţine în mod responsabil relaţia noastră comercială", a declarat secretarul pentru comerţ, adăugând că "acesta este menit să fie un dialog în care să creştem transparenţa".

Cu doar câteva zile înaintea vizitei lui Raimondo, Departamentul Comerţului a eliminat 27 de companii chineze de pe o listă care le împiedica să achiziţioneze tehnologii americane.

Ministerul chinez al Comerţului a numit această măsură "favorabilă comerţului normal între companiile chineze şi americane" într-o declaraţie, adăugând că acum este "pe deplin posibil să se găsească o soluţie care să fie în beneficiul companiilor din ambele părţi".

După ce s-a întâlnit luni cu Raimondo, Wang a avut şi el un ton pozitiv.

"Sunt gata să lucrez împreună cu dumneavoastră pentru a promova un mediu politic mai favorabil, pentru o cooperare mai puternică între întreprinderile noastre, pentru a consolida comerţul şi investiţiile bilaterale într-un mod stabil şi previzibil", i-a spus el secretarului american al comerţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor