Ministrul britanic de Externe demisionează iar Cameron reorganizează guvernul

Ministrul britanic de externe, William Hague.
Ministrul britanic de externe, William Hague. (BEN STANSALL / AFP / GettyImages)
P. P.
15.07.2014

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anunţat, luni noapte, că va demisiona postul său, alegând să ocupe pe viitor funcţia de preşedinte a Camerei Comunelor.

Decizia acestuia vine concomitent cu proiectul de reorganizare a posturilor de vârf din guvern a premierului britanic David Cameron.

Hague, cel mai proeminent diplomat britanic din ultimii patru ani şi fost lider al Partidului Conservator a lui Cameron, a anunţat că retragerea sa va intra imediat în vigoare şi că, pe viitor, va ocupa un post ministerial inferior.

Citând sursele guvernului, media locală a indicat spre Philip Hammond, actualul ministru al Apărării, pentru a-l înlocui pe Hague. Dacă se va confirma, numirea lui Hammond va trimite un mesaj puternic aliaţilor europenei ai Marii Britanii. Ministrul Apărării a anunţat că ar părăsi Uniunea Europeană dacă premierul britanic nu obţine condiţii mai bune pentru Marea Britanie.

Liderul britanic a promis că va încerca să reconstruiască relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană dacă va fi reales la alegerile de anul viitor. Înaintea alegerilor, premierul a promis votanţilor că va desfăşura un referendum pe tema apartenenţei la UE.

Cameron l-a lăudat pe Hague pentru decizia anunţată luni, presa britanică susţinând că ministrul a ales să demisioneze pe cont propriu. Diplomatul britanic a anunţat că, în luna mai, va ceda şi poziţia de membru al parlamentului britanic, după 26 de ani de activitate.

”După patru ani, în seara asta demisionez din funcţia de Ministru de Externe pentru a servi ca lider al Camerei Comunelor”, a notat Hague. În noua sa funcţie, Hague va coordona afacerile guvernului în camera inferioară a parlamentului britanic.

”Reînnoirea în politică este bună, iar menţinerea unui birou nu este un scop final în sine”, a explicat Hague.

Cameron, care îl consideră pe Hague un prieten, a afirmat că vrea să îi ”plătească un tribut enorm” ministrului de Externe demisionar, precizând că acesta va rămâne adjunctul său politic de facto şi că va avea de jucat un rol important în următoarele alegeri.

Cameron, liderul partidului Conservator, a lansat ceea ce se aşteaptă să fie reorganizarea finală a posturilor de vârf din guvern înaintea alegerilor naţionale programate în luna mai. Noile numiri în funcţie vor fi anunţate pe 15 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor