Nigeria: teroriştii musulmani Boko Haram au masacrat 43 de studenţi, zeci de răniţi

Mioara Stoica
26.02.2014

alte articole

Organizaţia teroristă jihadistă Boko Haram face masacru în Nigeria (arhivă).
Organizaţia teroristă jihadistă Boko Haram face masacru în Nigeria (arhivă). (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.02.2014

Fundamentaliştii islamici din organizaţia teroristă Boko Haram au lovit din nou, încă o dată în nord-estul Nigeriei, încă o dată tineri nevinovaţi condamnaţi la moarte deoarece "vinovaţi" că doresc să studieze altceva decât Coranul. Ţara este în stare de şoc.

În liceul federal din Bani Yadi dormitoarele erau cufundate în întuneric. Luni, 24 februarie, la ora două noaptea toţi studenţii dormeau. Căminul adăpostea băieţi şi fete, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani, departe de familiile lor doar pentru a primi o educaţie "occidentală". Boko Haram au atacat pe timp de noapte, au lansat grenade, au tras cu arme automate în mod repetat împotriva tinerilor care au încercat să fugă, au terminat răniţii cu macete şi săbii. Apoi au dat foc clădirii şi au dispărut în întunericul străpuns de strigătele supravieţuitorilor.

Sunt 43 tinerii ucişi, aproape toţi de sex masculin şi zeci de răniţi, dintre care unii au fost efectiv mutilaţi. Ambulanţele au continuat să transfere răniţii din colegiul-şcoală în spitale din Damaturu şi Buni Yadi toată noaptea. În zori salvatorii erau încă în căutarea de supravieţuitori. "Avem 43 de cadavre la morgă", a declarat un director al spitalului din Damaturu, localitate din Statul Yobe, teatrul masacrului. Afară se aflau zeci de membri ai familiilor copiilor înscrişi în şcoală, care au luat cu asalt spitalul în încercarea desperată de a-şi găsi copiii, vii sau morţi. Pentru a recâştiga controlul asupra situaţiei armata a fost forţată să intervină, care a reuşit să restabilească calmul, din fericire fără vărsare de sânge.

De la începutul revoltei, din 2009, împotriva guvernului preşedintelui Goodluck Jonathan, Boko Haram au făcut deja numeroase crime de acest gen într-o serie de şcoli din ţară. Printre altele, Boko Haram înseamnă, literal, "educaţia occidentală este interzisă" iar acesta este unul dintre sloganurile strigate în timp ce forţează oamenii să se supună legii islamice, Sharia.

Anul trecut, în septembrie, cel puţin 40 de elevi au fost masacraţi într-un internat - şcoală de Agricultură în oraşul Gujba, situat tot în Statul Yobe, după ce în prealabil au tras rafale în ferestrele dormitoarelor.

Yobe este unul dintre Statele din Nigeria de nord cele mai afectate de "războiul sfânt" condus de Boko Haram, grup care a provocat mii de decese în mai puţin de cinci ani. Începând cu luna mai, guvernul central a declarat stare de urgenţă iar armata desfăşoară o ofensivă fără precedent împotriva militanţilor fundamentalişti. Dar fără a înregistra succes.

Doar cu 10 zile în urmă, la 15 februarie, un atac atribuit grupului terorist Boko Haram a provocat 106 morţi pe străzi şi în casele devastate din satul Izghe, în Statul Borno, unde s-a născut mişcarea fundamentalistă. Aici populaţia este majoritar musulmană dar mulţi nu doresc să urmeze legea Sharia. Astfel că şi această populaţie musulmană a devenit o tinţă pentru campania sângeroasă condusă de Boko Haram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor