Operator feroviar german ignoră avertismentele privind utilizarea tehnologiei chineze şi se dă pe mâinile Huawei [Reuters]

Huawei
Huawei (Epoch Times România)
D.B.
10.03.2023

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn (DB), care îşi digitalizează operaţiunile, a atribuit în decembrie anul trecut un contract de 64 de milioane de euro pentru furnizarea majorităţii componentelor pentru noua sa reţea IP unei companii care utilizează tehnologie de la compania chineză Huawei, potrivit Reuters.

Reţeaua IP va forma coloana vertebrală a unei noi infrastructuri digitale care va permite companiei de stat DB să conducă de la distanţă toate operaţiunile uneia dintre cele mai mari reţele feroviare din Europa.

Contractul, care nu a fost raportat anterior, arată modul în care firmele germane continuă să folosească tehnologia Huawei în ceea ce mulţi consideră a fi o infrastructură critică, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de securitate la nivel naţional şi a avertismentelor venite din partea aliatului Statele Unite cu privire la utilizarea tehnologiei chineze.

De asemenea, expune lacunele din legislaţia privind protecţia infrastructurii critice digitale la mai mult de un an după ce invazia Rusiei în Ucraina l-a determinat pe cancelarul german Olaf Scholz să declare o "Zeitenwende" sau "schimbare de epocă" în direcţia unei mai mari atenţii asupra securităţii, au declarat legislatorii din coaliţia de guvernare.

Un purtător de cuvânt al DB a declarat pentru Reuters că a urmat recomandările autorităţilor, dar că, în conformitate cu legislaţia actuală privind securitatea IT, nu este obligată să treacă componentele reţelei prin biroul de securitate cibernetică al Germaniei, BSI, spre deosebire de operatorii de reţele publice de telecomunicaţii. Acesta a precizat că a fost la latitudinea contractantului - în acest caz, Deutsche Telekom Business Solutions, o filială a Deutsche Telekom - să aleagă componentele.

Un purtător de cuvânt al BSI a declarat că nu are cunoştinţă de nicio lege care să determine sistemele IT ale DB ca fiind "componente critice".

În prezent, nicio ţară europeană nu are o legislaţie împotriva utilizării tehnologiei Huawei în reţelele private ale companiilor, deşi Suedia şi Marea Britanie au legiferat împotriva utilizării acesteia în reţelele de telecomunicaţii 5G, iar alte ţări au îndemnat operatorii să o evite.

Germania a declarat săptămâna aceasta că efectuează o revizuire completă a componentelor utilizate de firmele de telecomunicaţii, într-un semn că ar putea adopta o poziţie mai fermă.

"Dacă este adevărat că această companie mizează mai mult pe tehnologia Huawei, atunci acest lucru ridică întrebări serioase", a declarat Konstantin von Notz, preşedintele comisiei parlamentare care supraveghează serviciile de informaţii.

Parlamentarul din partea partenerului junior de coaliţie al Verzilor a declarat că depinde de acest guvern "să rectifice cât mai repede posibil ani de ignoranţă şi deficienţe masive în politica de securitate".

Criticii companiei Huawei spun că legăturile strânse ale acesteia cu serviciile de securitate chinezeşti înseamnă că utilizarea tehnologiei sale ar putea oferi spionilor chinezi şi chiar sabotorilor acces la o mare parte din infrastructura esenţială.

Nu există nicio dovadă disponibilă public că Huawei şi guvernul chinez ar putea perturba efectiv reţelele şi ambele resping afirmaţiile potrivit cărora ar reprezenta un risc de securitate. Un purtător de cuvânt al Huawei a declarat că firma nu ar face niciodată rău vreunei naţiuni sau persoane. Operatorii spun că oferă componente de calitate superioară la costuri mai mici decât concurenţii.

"Infrastructura digitală devine un câmp de luptă important în competiţia pentru dominaţie", a declarat Paolo Pescatore, analist în domeniu la PP Foresight.

Contractul încheiat în decembrie cu Deutsche Telekom Business Solutions este pentru tehnologie Huawei, precum switch-uri şi routere. Acestea conţin software care trebuie actualizat periodic de la distanţă, ceea ce ar putea permite actualizări maliţioase, spun experţii în securitate cibernetică.

DB l-a acordat în cadrul unei licitaţii la doar două luni după un atac care a provocat oprirea întregului transport feroviar în nordul Germaniei timp de mai multe ore şi a sensibilizat opinia publică cu privire la vulnerabilităţile infrastructurii critice germane.

Mai mulţi legislatori au declarat pentru Reuters că au suspectat un actor de stat, având în vedere sofisticarea atacului. Anchetatorii nu au ajuns încă la o concluzie finală.

Dezbaterea cu privire la rolul Huawei în Germania s-a intensificat în ultimele luni, în timp ce guvernul de coaliţie elaborează un nou document de strategie privind China, partenerii de coaliţie tineri din grupul Verzilor şi al Democraţilor Liberi (FDP) susţinând o poziţie mai dură decât cea a social-democraţilor lui Scholz (SPD).

Germania, care a văzut cum China a devenit principalul său partener comercial sub conducerea fostului cancelar conservator Angela Merkel, a adoptat în 2021 o legislaţie mai strictă pentru producătorii de echipamente de telecomunicaţii pentru 5G.

Criticii spun că legea, care nu a ajuns să interzică Huawei, a fost totuşi lipsită de forţă şi nu a cerut verificarea componentelor critice pentru infrastructura digitală din alte sectoare.

De fapt, Germania a devenit chiar mai dependentă de Huawei pentru echipamentele de reţea de acces radio (RAN) 5G decât în reţeaua sa 4G, potrivit unor extrase dintr-un raport împărtăşit cu Reuters.

Guvernul a recunoscut luna trecută că nu are de fapt "nicio informaţie concludentă privind cantitatea procentuală de componente de la producători chinezi şi de la alţi producători în reţelele mobile şi fixe germane", dar a spus că 40% din componentele uneia dintre reţelele radio ale DB erau de la Huawei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor