Remus Borza: Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru populaţie

Epoch Times România
08.08.2012

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a cerut ANRE recunoaşterea preţului de cost, reducerea cantităţii de energie livrate de companie pe piaţa reglementată şi recalibrarea pieţei, adăugând că Hidroelectrica mai poate vinde la profit zero doar pentru populaţie.

"În contextul solicitărilor Hidroelectrica către ANRE privind recunoaşterea preţului de cost şi reducerea cantităţii de energie furnizată pe piaţa reglementată, Remus Borza a identificat că posibilă soluţie, care să conducă la reducerea pierderilor Hidroelectrica, păstrarea în piaţa reglementată doar a consumatorilor casnici şi a instituţiilor publice. În acest moment, piaţa reglementată este destinată consumatorilor casnici, instituţiilor publice şi altor consumatori industriali. În total, consumul de energie pe această piaţă este de 28 TWh, din care doar 12 TWh merg către consumatori casnici şi 8 TWh către instituţii publice. În aceste condiţii, piaţa reglementată poate fi recalibrata la 20 TWh, iar consumatorii industriali să migreze de pe piaţă reglementată, pe piaţa concurenţială. Reprezentanţii Hidroelectrica au arătat ANRE că Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru consumatorii casnici şi instituţiile publice", se arată într-un comunicat.

Astfel, administratorul judiciar al Hidroelectrica, directorul general, Ştefan Gheorghe, şi directorul general adjunct, Dragoş Zachia, au prezentat preşedintelui ANRE, Niculae Havrilet, şi directorului general ANRE, iorel Alicusi, situaţia economică a Hidroelectrica

Borza a propus recalibrarea acestei pieţe pentru protejarea consumatorilor casnici şi a instituţiilor publice şi o plafonare a marjelor de adaos practicate de transportatori şi distribuitori.

Societatea are datorii de un miliard de euro şi profituri nerealizate de 1,1 miliarde euro în ultimii 6 ani în contractele bilaterale şi pe piaţă reglementată, înregistrând pentru prima data de la înfiinţare pierderi în primul semestru al anului.

În luna august se estimează un minim istoric al producţiei de doar 700 GWh, faţă de o medie a ultimilor 10 ani de 1100 GWh. Tot pentru prima data, ponderea producţiei livrată pe piaţa reglementată ajunge la 50% din producţia realizată, în condiţiile în care preţul de 71 lei(MWh, plătit de ANRE, este sub preţul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societăţii.

Situaţia economică a Hidroelectrica este cu atât mai dificilă că urmare a secetei prelungite care a dus la scăderea producţiei şi activarea clauzei de forţă majoră începând din 7 august.

Borza a adus în discuţie posibilitatea că ANRE, în calitate de reglementator al pieţei, să plafoneze adaosurile mari practicate în zonă transportului şi a distribuţiei de energie electrică, permiţând eliminarea diferenţei mari dintre preţul producătorilor de energie şi preţul pentru consumatorul final.

Reprezentanţii Hidroelectrica au arătat că preţul pe MWh porneşte de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge în coşul pieţei reglementate, care cumulează energie termo, nuclear şi hidro, la 150 de lei, pentru că, în final, să ajungă la consumator cu 440 de lei MWh. În această situaţie, diferenţa de la 150 de lei la 440 de lei nu se regăseşte la producători, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci în marjele de profit ale transportatorilor de energie, Transelectrica şi distribuitorilor Electrica, Eon, Enel şi CEZ, se mai spune în comunicat.â

Preşedintele ANRE şi-a manifestat acordul de principiu în sensul promovării unui act normativ până la 1 septembrie, care să soluţioneze solicitările formulate de Hidroelectrica, având în vedere importantă strategică a societăţii, care are o contribuţie de 24-30% în producţia naţională de energie şi realizează 80% din serviciile de sistem şi de echilibrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor