Rusia va furniza Siriei sistemul antirachetă S-300 după acuzaţii lansate împotriva Israelului

Sistem antirachetă rusesc S-300 VM.
Sistem antirachetă rusesc S-300 VM. (Kirill Kudriavţev/AFP/Getty Images)

Rusia a anunţat luni că va furniza Damascului un sistem de rachete sol-aer S-300 în două săptămâni, în ciuda puternicelor obiecţii ale Israelului, la o săptămână după ce Moscova a învinuit Israelul pentru provocarea indirectă a doborârii unui avion militar rusesc în apropierea Siriei.

Incidentul de săptămâna trecută, în care au fost ucişi cei 15 membri ai echipajului avionului, a determinat Moscova să ia “măsuri punitive adecvate pentru siguranţa soldaţilor ruşi care luptă în Siria împotriva terorismului internaţional”, a susţinut luni ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, într-un discurs televizat, potrivit Reuters.

“Un sistem modern de apărare aeriană S-300 va fi transferat forţelor armate siriene în interval de două săptămâni”, a afirmat el, adăugând că sistemul va “îmbunătăţi în mod semnificativ capabilităţile de luptă ale armatei siriene”.

Rusia, care luptă în Siria de partea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, a precizat că armata siriană a doborât avionul de recunoaştere Il-20 din greşeală, la scurt timp după ce avioane de luptă israeliene au lovit o ţintă siriană în apropiere. Rusia a învinuit Israelul pentru crearea unor condiţii periculoase, care au provocat incidentul.

Israelul, care a atacat ţinte în Siria de zeci de ori în războiul sirian ce durează de peste 7 ani, a afirmat după doborârea avionului Il-20 că va depune eforturi, în misiunile sale, să reducă conflictele cu forţele ruseşti, însă a precizat că nu îşi va suspenda operaţiunile. Israelul a insistat de mult timp ca Moscova să nu furnizeze Siriei sistemul S-300.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat jurnaliştilor la o conferinţă de presă că decizia de a trimite sistemul S-300 “nu este direcţionată împotriva niciunei ţări”, adăugând că “Rusia trebuie să-şi îmbunătăţească condiţiile de siguranţă pentru armata sa şi acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea”.

De asemenea, Peskov a repetat acuzaţiile Moscovei că Israelul poartă vina pentru incident. “Nu încape nicio îndoială că, potrivit experţilor noştri militari, acţiunea deliberată a piloţilor israelieni a fost cauza tragediei şi acest lucru ar putea afecta legăturile noastre (ruso-israeliene)”.

Biroul preşedintelui Assad a asociat în mod explicit decizia Rusiei de a furniza arme Siriei de incidentul aerian: “Preşedintele [rus Vladimir Putin] consideră Israelul responsabil pentru doborârea avionului şi l-a informat pe preşedintele Assad că Rusia va dezvolta sistemele de apărare aeriană ale Siriei”.

Şoigu a declarat că Rusia va echipa unităţile antiaeriene ale armatei siriene cu sisteme ruseşti de monitorizare şi ghidare pentru identificarea avioanelor ruseşti.

În luna aprilie, Rusia a anunţat că va furniza guvernului lui Assad sistemul S-300 în ciuda obiecţiilor venite din partea Israelului.

Sistemul de rachete, iniţial dezvoltat de armata sovietică, dar modernizat ulerior şi disponibil în câteva versiuni cu diferite capabilităţi, lansează rachete de pe camioane şi este proiectat să doboare avioane militare şi rachete balistice de rază scurtă şi medie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe