SUA: Întreaga flotă F-35 ţinută la sol după prăbuşirea unui avion în Carolina de Sud

Avion de luptă american F-35A Lightning II
Avion de luptă american F-35A Lightning II (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
12.10.2018

Pentagonul a suspendat temporar, joi, operaţiunile de zbor cu avioane F-35, după prăbuşirea de luna trecută a unui aparat de zbor F-35B al Marinei SUA în statul american Carolina de Sud. Toate variantele avionului, inclusiv versiunea “A” folosită de Forţa Aeriană americană şi versiunea “C” folosită de Marina americană, sunt luate în calcul, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Întreaga flotă de avioane de luptă stealth F-35 va fi supusă verificărilor - vizând un tub de alimentare al motorului -, care urmează să fie finalizate în 48 de ore, potrivit publicaţiei Task & Purpose, care l-a citat pe Joe DellaVedova, purtător de cuvânt al Biroului pentru Programe Comune (JPO) din cadrul Pentagonului, care monitorizează situaţia legată de avionul F-35.

“Dacă sunt instalate tuburi de alimentare suspecte, acestea vor fi înlocuite. Dacă au fost deja instalate tuburi de alimentare bune, atunci acele avioane vor putea fi utilizate pentru operaţiuni. Inspecţiile urmează să fie finalizate într-un interval de 24 până la 38 de ore”, a afirmat DellaVedova, potrivit Task & Purpose.

“Obiectivul principal după un incident este prevenirea unor accidente în viitor”, a declarat DellaVedova. “Vom lua toate măsurile pentru a asigura operaţiuni sigure în timp ce livrăm, întreţinem şi modernizăm avionul F-35 pentru luptă şi pentru partenerii noştri”.

Potrivit publicaţiei Military Times

Biroul a declarat că ţinerea la sol a avioanelor F-35 are la bază “datele iniţiale obţinute din investigaţia în desfăşurare asupra avionului F-35B care s-a prăbuşit în apropiere de Beaufort, Carolina de Sud, în 28 septembrie.

Ţinerea la sol a avioanelor a avut loc după ce Pentagonul a anunţat că un avion F-35B al Marinei a desfăşurat prima sa misiune de luptă în 27 septembrie. Avionul Marinei a fost lansat de pe nava de luptă Essex, lovind ţinte în Afganistan.

În luna aprilie, un avion F-35B al Marinei, care a decolat de la o bază aeriană a Marinei în Cherry Point, Carolina de Nord, a fost forţat să aterizeze de urgenţă după ce s-a aprins lumina de avertizare pentru combustibil.

F-35B este un avion cu distanţa pentru decolare scurtă şi aterizare verticală, permiţând piloţilor să zboare şi să aterizeze ca un elicopter. Deoarece problema care a dus la ţinerea la sol afectează toate modelele, pare improbabil ca aceasta să aibă legătură cu capabilităţile VTOL ale modelului folosit de Marina SUA.

Military Times a relatat:

Situaţia, aşa cum este descrisă de JPO, indică presupunerea că problema provine de la un subcontractor care a furnizat tuburile de alimentare pentru producătorul de motoare Pratt & Whitney.

Un purtător de cuvânt al producătorului avioanului F-35 Lockheed Martin a afirmat joi dimineaţă că partenerii din industrie lucrează cu JPO pentru a investiga problemele”.

Situaţia are loc în contextul în care secretarul american al Apărării, James Mattis, a ordonat ca numărul avioanelor capabile de zbor să ajungă la peste 80% din flota aeriană – inclusiv F-35 – până în septembrie 2019. Datele recente arată că F-35A are în prezent un nivel de disponibilitate pentru operaţiuni de 55%.

În timp ce Marina este primul serviciu militar american care a folosit avionul cu tehnologie stealth, F-35 a fost folosit şi de forţa aeriană israeliană – care a confirmat că avionul a fost folosit în luna mai în două atacuri aeriene. Urmând decizia Pentagonului, Israelul a decis, de asemenea, să suspende misiunile de zbor şi să verifice avioanele F-35.

F-35 a fost declarat operaţional în 2015, fiind cel mai scump program din istoria Pentagonului. Forţa Aeriană şi Marina plănuiesc să cumpere 2.456 de avioane F-35, la un cost estimativ de 325 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor