SUA vs. Cuba - Guantanamo Bay nu va fi returnat cubanezilor

(photos.com)

Statele Unite au declarat că nu vor înapoi baza navală Guantanamo Bay în schimbul îmbunătăţirii relaţiilor cu statul cubanez. Terenul pe care se află baza navală a fost închiriat Statelor Unite de către Cuba în 1903.

Preşedintele cubanez Raul Castro a s-a referit la această problemă într-un discurs susţinut miercuri, cerând de asemenea ca embargoul comercial american să fie ridicat, susţine BBC.

Guvernul cubanez care a venit la putere în urma revoluţiei din 1959 a cerut de mult timp restituirea terenului, spunând că ocuparea sa este o încălcare a legii internaţionale. Dar SUA au declarat că există o prevedere legală în baza căreia contractul de închiriere are un caracter permanent, cu excepţia cazuloui în care contractul este reziliat de comun acord.

Luna trecută, SUA şi Cuba au anunţat o îmbunătăţire a relaţiilor, fiind de acord să relanseze legăturile diplomatice suspendate în 1961. Delegaţii au început să negocieze reînfiinţarea ambasadelor.

Totuşi, în discursul de miercuri Castro a declarat: “Relansarea relaţiilor diplomatice este începutul unui proces de normalizare a relaţiilor bilaterale.

“Dar acest lucru nu va fi posibil dacă încă este menţinută blocada, şi cât timp nu ni se returnează teritoriul ocupat ilegal de baza navală Guantanamo.”, a mai adăugat Castro.

Această condiţie a fost respinsă joi de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, în remarcile sale către media.

Acesta a afirmat că preşedintele Obama urmăreşte să închidă închisoarea din Guantanamo Bay, deoarece aceasta “serveşte doar ca o unealtă de recrutare pentru Al-Qaeda şi alte organizaţii extremiste.”

“Dar nu considerăm că baza navală ar trebui să fie desfiinţată”, a adăugat Earnest.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe