Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Legea statutului militarilor

Ministrul Gabriel Oprea inspectează ţinutele de oraş pentru soldaţii şi gradaţii voluntari din Armata României.
Ministrul Gabriel Oprea inspectează ţinutele de oraş pentru soldaţii şi gradaţii voluntari din Armata României. (Catalin Ovreiu / www.mapn.ro)
Liviu Şerbănescu
21.03.2013

Invocând şase aspecte neclare sau tratate greşit preşedintele Traian Băsescu, a cerut, joi, reexaminarea Legii privind statutul cadrelor militare şi reîntoarcerea acesteia în Biroul Permanent.

„Preşedintele României a semnat cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constituţia României”, informează Administraţia Prezidenţială.

„Considerăm că o asemenea reglementare privind aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate. De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic”, a transmise Preşedinţia într-un comunicat de presă.

Legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obţinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenţilor, a mai precizat Traian Băsescu.

„Procedura instituită de legea înaintată pentru promulgare nu asigură o procedură optimă de transfer de experienţă profesională între generalii şi amiralii care vor fi trecuţi în rezervă şi cei care îi vor înlocui, putându-se ajunge chiar la un blocaj instituţional”, mai relevă comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor