Tsipras prezintă un buget de austeritate pentru Grecia

Grecia a dezvăluit un nou plan pentru bugetul 2016 care încearcă să respecte standardele de austeritate agreate cu Troikă în august. Estimările privind economia Greciei arată că aceasta nu va putea ieşi din recesiune până în 2017.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.10.2015

Într-o declaraţie dată în faţa Parlamentului ieri, după de ministrul de Finanţe al Greciei a depus propunerea bugetară pentru 2017, premierul Alexis Tsipras a implorat Parlamentul să înţeleagă că reducerea deficitului este „esenţială” pentru întoarcerea Greciei la creştere economică şi recâştigarea accesului pe pieţele de obligaţiuni.

Tsipras a promis să fie un negociator ferm şi să convingă creditorii Greciei să extindă maturitatea obligaţiunilor sau să coboare rata dobânzilor.

Miniştrii eurozonei au căzut de acord să discute o restructurare limitată a datoriei greceşti, dar au respins ideea unei amnistii.

Propunerea de buget prevede o contractare a economiei Greciei cu 2,3% până la sfârşitul anului. În 2016, când rata datorie-PIB va atinge 197,7%, Ministerul de Finanţe prevede că economia se va micşora cu un 1,3% adiţional.

Conform planului bugetar, după înregistrarea unui deficit bugetar de 0,24% anul acesta, Grecia va înregistra un surplus fiscal de 0.5% din PIB anul viitor.

Tsipras a subliniat că una dintre priorităţile majore ale administraţiei sale este finalizarea procesului de revizuire a bailout-ului, pentru a putea avea acces la fondurile de 86 de miliarde de euro puse la dispoziţie de ultimul acord.

În cazul în care Grecia nu îşi va respecta promisiunile făcute în cadrul ultimei runde de negocieri, care prevăd măsuri de austeritate de 6,4 miliarde în 2015-2016, Grecia va ajunge din nou în pragul falimentului şi probabil va trebui să iasă din zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor