Un român premiat pentru afacerile sale în Italia

Bogdan Costea
18.09.2012

Florin Simon, un român de 42 de ani stabilit de 16 ani în Italia, a primit la Roma titlul de “Întreprinzătorul anului”, în urma unui concurs destinat oamenilor de afaceri imigranţi care operează în Peninsulă. Concursul a urmărit selectarea şi premierea imigranţilor care au dezvoltat afaceri de succes în Italia în sectorul comercial, industrial şi al serviciilor, demonstrând viziune şi curaj în conducerea propriei afaceri.

Simon, născut la Bacău în 1970, conduce o firmă de import-export de produse româneşti tradiţionale cu 34 de angajaţi, cu o cifră de afaceri estimată la 19 milioane de euro pentru anul în curs. Conform publicaţiei “Gazeta românească“, Simon a emigrat în Italia în 1996 şi la început a lucrat în construcţii, la Roma. În 2005 şi-a deschis propria afacere: firma „Roma...nia” srl, furnizor de produse alimentare tradiţionale pentru magazinele româneşti, din ce în ce mai numeroase în Peninsulă.

Gazeta românească“ prezintă povestea lui Florin Simion, proprietarul celui mai mare depozit de produse alimentare româneşti de pe teritoriul Italiei şi probabil din Europa. Depozitul este situat în zona Roma Est şi furnizează, cu ajutorul a 6 camioane, mărfuri pentru peste 400 de magazine patronate de români. Depozitul are câteva mii de metri pătraţi, unde sunt stocate alimente tradiţionale româneşti, produse de firme din România. «Am plecat exact de la zero, am suferit mult. Un an şi jumătate am muncit cu ziua, pe ici pe colo, pentru 50 de mărci pe zi. Am venit la o rudă care mi-a oferit un pat, însă eram şase în cameră! Mi-a fost fost foarte greu la început, n-am cuvinte să vă descriu prin ce am trecut», povesteşte Simion. «Eu am muncit mai întâi în construcţii. În 2000 mi-am făcut prima firmă, m-am ocupat de renovări de apartamente, activitate pe care nu am abandonat-o nici acum. Şi acum firma mea face renovări de apartamente în centrul Romei. Aşa am început să lucrez pe cont propriu. Între timp a venit şi soţia mea în Italia. În 2005, împreună cu soţia, am hotărât să deschidem un magazin cu produse alimentare româneşti la Roma. Eu nu am renunţat la lucrările din apartamente, soţia mea s-a ocupat de magazin. A fost primul magazin cu alimente româneşti la Roma. Mica afacere cu magazinul a mers şi după un an ne-am gândit să ne extindem, să facem un depozit, pentru că deja erau mai multe magazine alimentare româneşti. Ideea depozitului a plecat şi de la faptul că la Roma lipsea, chiar şi pentru magazinul nostru, un loc de unde să te aprovizionezi cu marfă. Pe de altă parte, am anticipat pulsul pieţei: veneau la mine tot mai mulţi oameni să mă întrebe cum merge afacerea, tot mai mulţi voiau să deschidă magazine româneşti. Am "mirosit" afacerea, că va urma o explozie, însă aveam nevoie de nişte bani pentru investiţii. Am mers în România şi am vândut tot ce aveam acolo, un apartament la Bacău. L-am vândut destul de bine, am luat pe el 50.000 de euro. Era locuinţa pe care o cumpărasem împreună cu soţia şi în care am investisem toţi banii câştigaţi de noi până în 2005. Bani cu care am deschis depozitul en gros în 2006. De aici a plecat totul.»

Printre clienţii depozitului en gros al românului nu sunt doar conaţionali. Şi alţi au copiat afacerea. „Sunt comercianţi italieni, indieni, bengalezi, ba chiar şi chinezi. Au magazine în cartierele cu români. Şi-au dat sema că e un avantaj să ai câteva rafturi cu produse „made în România”. „Românul, când vine obosit de la muncă, vrea o felie de pâine cu ceva consistent. Nu paste. Mezelurile italieneşti nu sunt pe gustul nostru. Cele româneşti au un gust mai afumat. De aceea românii preferă salamul sau pastrama noastră. Dacă ar fi să fac un top al produselor care s-au vândut cel mai bine în ultimii ani, pe primele locuri, după mezeluri, vin seminţele şi pufuleţii. Se poate spune seminţe? Da, seminţele se vând bine, chiar mai bine decât conservele de legume. La fel de bine ca şi conservele cu pate de ficat”.

Românul, când vine obosit de la muncă, vrea o felie de pâine cu ceva consistent. Nu paste. Mezelurile italieneşti nu sunt pe gustul nostru

În România nu s-ar mai întoarce, deşi se simte român: „Am început demersurile pentru obţinerea cetăţeniei italiene târziu, mai mult pentru copiii noştri”. Când are timp, urmăreşte la televizor, ceea ce se întâmplă în România. „Nu îmi place ceea ce văd, am rămas cu un gust amar când am văzut cum se ceartă între ei. În România, lucrurile ar trebui schimbate de la rădăcină”. Florin Simon vine des în ţară, nu doar pentru business. „Astă vară am stat 20 de zile, am îmbinat utilul cu plăcutul, am făcut şi o mică vacanţă”.

Tot în România plănuieşte să-şi extindă afacerea. De câteva luni, aduce marfă din Peninsulă, în special pentru restaurantele italiene. Unul din cele mai cerute produse este făina: „cea italiană are un gust specific, cu făină românească pizza nu are acelaşi gust”. Românul mai duce în România prosciutto, mozzarella şi mezeluri tradiţionale italiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor