Viceministrul Afacerilor Externe Iulian Groza a participat vineri la Bruxelles la reuniunea RM – UE

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Ana Chitoroagă
05.07.2014

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a participat vineri la Bruxelles la reuniunea RM – UE în formatul dialogului politic şi de securitate. Delegaţia UE a fost condusă de către preşedintele Comitetului Politic şi de Securitate al UE, Ambasadorul Walter Stevens, informează Moldpres citând Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Agenda discuţiilor a inclus subiecte privind ultimele evoluţii pe plan politic şi economic, situaţia în regiunea transnistreană, cooperarea în domeniul securităţii şi apărării, precum şi etapa post-semnare a Acordului de Asociere. UE a salutat decizia Parlamentului de la Chişinău de a ratifica Acordul, care urmează a fi aplicat provizoriu începând cu toamna acestui an. La rândul său, diplomatul moldovean a adus mulţumiri UE pentru sprijinul politic şi financiar în contextul implementării agendei europene a R. Moldova.

Viceministrul Iulian Groza a confirmat angajamentul R. Moldova pentru dezvoltarea în continuare a unei colaborări eficiente cu UE în domeniul politicii de securitate şi apărare comună, şi a menţionat faptul că una din priorităţile actualului Guvern o reprezintă contribuţia la misiunile şi operaţiunile civile ale UE de gestionare a crizelor. Ambasadorul Walter Stevens a salutat detaşarea unui expert moldovean la Misiunea UE de Instruire din Mali, contribuţia dată fiind apreciată drept una importantă pentru consolidarea statului de drept şi respectării drepturilor omului în Mali.

De asemenea, oficialul moldovean a participat la reuniunea trilaterală în format Comisia Europeană – România - RM, la care au fost invitate şi instituţiile financiare internaţionale. În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce ţin de interconexiunile energetice RM-UE. În context, părţile au avut un schimb de opinii privind proiectele curente în acest domeniu, în particular au salutat progresul lucrărilor asupra gazoductului Iaşi-Ungheni, care urmează a fi finalizate către sfârşitul lunii august curent. Totodată, părţile au discutat despre procesul de realizare a interconexiunilor electrice dintre RM şi România.

Reprezentanţii UE, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Europene pentru Investiţii au confirmat suportul deplin pentru implementarea proiectelor strategice de interconectare a infrastructurii energetice a R. Moldova cu cea a UE. Părţile au stabilit ca următoarea reuniune în acest format să aibă loc la Bruxelles în luna septembrie curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor