2015 – anul când va începe liberalizarea comerţului cu UE

Pamant arabil
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Abia după anul 2015, agenţii economici din Republica Moldova îşi vor putea exporta producţia pe piaţa UE fără taxe vamale suplimentare, iar până atunci aceştia îşi exportă mărfurile în cadrul cotelor preferinţelor comerciale acordate de Uniunea Europeană.

În acest context, în cadrul unui seminar de instruire a producătorilor moldoveni, Inga Ionesii, şef de Departament la Ministerul Economiei a precizat că: ”negocierile Republicii Moldova cu UE asupra Acordului de Comerţ liber decurg foarte rapid şi ar putea fi finalizate în 2013. Procesul de ratificare a acestui document de către toate statele membre ale UE va dura, însă, cel mai probabil, până în 2015”.

Totodată, Inga Ionesii a menţionat că semnarea şi ratificarea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv cu UE va da startul liberalizării comerţului de produse şi servicii cu UE. Adică pe de o parte documentul va ”da undă verde” exportului nelimitat şi fără taxe vamale suplimentare a bunurilor şi serviciilor pe piaţa UE, iar pe de altă parte unele industrii autohtone ar putea muri, pentru că nu vor rezista competitivităţii.

Şefa de Departament de la Ministerul Economiei a mai adăugat că experţii de la Minister fac analize de risc pentru fiecare sector al economiei.

În acelaşi timp, expertul economic, Alexandru Fală, consideră că cel mai tare vor fi afectaţi agenţii economici din agricultură. În acest sens, el recomandă autorităţilor de la Chişinău să negocieze o perioadă de tranziţie a implementării acestui acord şi tarife la importul de produse din UE.

Precizăm că din 2008 şi până în prezent relaţiile comerciale ale Moldovei cu UE sunt reglementate de sistemul de preferinţe comerciale autonome –ATP- care presupune exportul mai multor tipuri de produse moldoveneşti în UE, fără plata unor taxe.

Potrivit arena.md, cantitatea sau volumul mai multora dintre ele sunt plafonate cu anumite cote. Aici intră producţia vinicolă şi unele produse din gama celor agroalimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe