A început "restauraţia" în Sănătate. Vlad Voiculescu le cere românilor să iasă din amorţire

Nici nu a plecat bine Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătăţii că a şi început dinamitarea reformelor demarate de tehnocrat: iniţiativa de depolitizare a managementului sanitar a fost aruncată la coş de Senat.
Vlad Voiculescu (Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu (Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Chiar acum le permitem baronilor sănătăţii şi politicienilor care au distrus sistemul să îşi ia revanşa, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

"Tot ce a făcut bun Guvernul Cioloş în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni... vor încerca să o arunce urgent la coş. Puterea trebuie să meargă din nou la ei... la tătucii sistemului, la cei neclintiţi de zeci de ani deja din poziţiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum", a avertizat tehnocratul.

Cu o zi în urmă, majoritatea din Senat a respins ordonanţa prin care Vlad Voiculescu încerca depolitizarea managementului sanitar şi curăţarea domeniului de cangrena corupţiei. Urmează acum votul final în Camera Deputaţilor.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, domnii de la guvernare (mai precis cei din Senat şi de la Guvern, deocamdată) ne spun că este ok ca managerii de spitale publice:

- să fie în organe de conducere, administrare şi control ale partidelor politice;

- să fie în organe de conducere, administrare şi control al companiilor private;

- să îşi promoveze rude pe poziţii de şefi mai mici (şefi de secţie, laborator, etc.) în acelaşi spital;

- să fie selectaţi doar dintre cadre universitare şi medici primari în toate spitalele clinice. Cu alte cuvinte, un medic român care a condus o clinică peste 10 ani în Germania SAU de un român specializat în management sanitar (medicină) la Harvard, Oxford sau la orice şcoală sau spital renumit din lumea asta nu va putea participa la concursul de manager pentru un spital clinic (= spital cu activitate de predare, aşa cum sunt toate spitalele importante din România);

- să primească finanţări pentru activităţi didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului;

- să numească şefii de secţie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universităţii (sau, desigur, acolo unde este cazul, să separe secţia în 2,3,4 secţii mai mici ca toată lumea să fie mulţumită);

"De ce fac asta? De ce este atât de important? Ei bine, jaful ale cărui rezultate le vezi acum în sănătate nu s-a făcut doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor! Jaful cel mai mare s-a făcut în spitale. Banii tăi au fost furaţi de manageri corupţi, de manageri numiţi politic, de ei şi de prietenii lor din partid, universitate etc", a subliniat Vlad Voiculescu.

Fostul ministrul al Sănătăţii consideră că spitalul este instituţia cu rol de pâlnie în sistem... pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiţii de la Ministerul Sănătăţii, bani de investiţii de la primării şi consilii judeţene, bani din fondurile europene, bani care se scurg către firme prietene şi de familie.

"Te-a mirat ce ai văzut la Malaxa? Domnul doctor (medic primar şi cadru universitar, desigur) Secureanu este doar un peşte mic. Alţi câţiva au fost arestaţi în cursul anului trecut. Alţii urmează. Toţi au îndeplinit condiţiile de mai sus. Şi da, despre faptele lor ştiau toţi! Cei care i-au numit, cei care i-au mărit, cei care le-au permis sau împreună cu care şi-au numit rudele şi finii în funcţii cheie în spital, cei care i-au pus acolo pentru a îţi fura banii.

Banii din taxele tale pentru medici şi personalul din spital care a avut sau va avea grijă de tine şi de ai tăi, banii de medicamente pe care a trebuit sau va trebui să le cumperi tu pentru că nu se găsesc în spital, banii pentru dezinfectantul care nu există în recipientul ăla gol de pe perete, banii pentru a repara nenorocitele acelea de clădiri în care nu îţi vine să intri nici sănătos, banii pentru ca tu şi ai tăi să te faci bine atunci când ai avut sau vei avea nevoie de acel spital", a precizat Vlad Voiculescu.

Pe de altă parte, tehnocratul susţine că, dacă ei sunt cei care vor avea nevoie de ceva, vor merge în străinătate. "Când tu sau ai tăi veţi avea nevoie, va trebui să împingi la deal un bolovan imens. Dacă vei avea resursele să îl împingi, te vei salva. Dacă nu, te va strivi, pe tine sau pe cei dragi ţie."

Ce se poate face

1. Dă share acestei postări să afle lumea. Nu e bula atât de mică precum credeţi!

2. Cere Comisiei de Sănătate a Camere Deputaţilor să ia atitudine! Aici găseşti componenţa ei.

3. Cere deputatului tău să oprească tăvălugul mizeriei în sănătate! Aici îl găseşti.

Pe scurt... de ce e importantă reforma managementului de spitale şi cine s-a opus vehement de la început: aici şi aici.