Amnistia, graţierea şi modificarea Codurilor, în atenţia viitorului ministru PSD al Justiţiei

Ce planuri are viitorul ministru PSD al Justiţiei? Printre altele, revizuirea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. În acelaşi timp, o discuţie "transparentă" în Parlament despre o eventuală lege a amnistiei şi graţierii este de bun augur, consideră oficialul.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Viitorul ministru al Justiţiei, pesedistul Florin Iordache, se declară hotărât să îi propună premierului desemnat Sorin Grindeanu o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. O discuţie pe marginea unei eventuale legi a amnistiei şi graţierii este, de asemenea, binevenită.

"Pornind de la faptul că pentru a avea o Justiţie bună avem, în primul rând, nevoie de legi bune, voi căuta să readuc în actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului şi anume principiul securităţi juridice, aruncat la colţ în ultimul deceniu printr-o inflaţie legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete şi mai ales lipsite de predictibilitate. În acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii", a precizat Florin Iordache, citat de Agerpres.

Politicianul a invocat în acest sens peste 40 de decizii ale Curţii Constituţionale care vizează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, adăugând că acestea pot fi puse în concordanţă în Comisia juridică din Parlament.

"Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştri ai Justiţiei, fie abuziv exercitat de alţii, să devină cu adevărat operaţional. Am în vedere art. 132 din Constituţia României privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul Justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul Justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească", a punctat Florin Iordache.

Pesedistul are în vedere şi legea răspunderii magistraţilor, elaborarea unor strategii de prevenire şi control a criminalităţii în ansamblu şi reînfiinţarea Institutului de Criminologie pentru că, în opinia sa, a fost "abuziv desfiinţat în 2007".

În acelaşi timp, Florin Iordache susţine că va încerca să regândească viziunea cu privire la redistribuirea bugetului justiţiei pentru "a reduce risipa şi pentru a limita unele excese", pentru a relua programul de construire şi de reabilitare a unor sedii, pentru îmbunătăţirea întregului sistem informativ şi pentru reabilitarea locurilor de recuperare.

"Voi căuta ca într-un timp cât mai scurt să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România prin construirea sau identificarea unor noi spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ.

Să dăm greutate acelei sintagme care sună atât de frumos - egalitatea de arme - între acuzare şi apărare, să întărim totodată puterea judecătorului, singurul şi unicul decident al procesului. Acesta trebuie să simtă că este cu adevărat independent nu numai de factorul politic, dar şi de alţi actori ai realităţii româneşti, care pe o parte sau alta pun presiune asupra corpului magistraţilor. Trebuie să împartă dreptatea aşa cum prevede legea şi după propria conştiinţă", a adăugat Florin Iordache.

Întrebat despre o eventuală lege a amnistiei şi graţierii, pesedistul a replicat că discutarea în Parlament a unei astfel de iniţiative este "de bun augur", însă a evitat să precizeze dacă are de gând să facă ceva concret în acest sens.

Declaraţiile viitorului ministru al Justiţiei au fost făcute, miercuri, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Parlament.