Analişti confirmă că Phenianul a lansat prima rachetă balistică din 2017

(Getty Images)

Analişti au studiat un raport al agenţiei nord-coreene de ştiri de stat (KCNA), care a fost însoţit de câteva imagini, şi au determinat că unul dintre “proiectele” testate sâmbătă dimineaţa de regimul comunist din Phenian a fost, de fapt, o rachetă balistică de rază scurtă, potrivit site-ului Zero Hedge.

Pe lângă imaginile publicate de KCNA, analişti independenţi au reuşit să capteze imagini cu lansarea.

Bloomberg a raportat că, deşi s-ar putea ca testul să fi încălcat sancţiunile ONU aplicate împotriva Coreei de Nord, aparent testul nu a încălcat promisiunea făcută de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un preşedintelui american Donald Trump de a se abţine de la testarea de rachete balistice cu rază lungă care ar putea ameninţa Statele Unite. Acest lucru sugerează că lansarea a fost doar un semn de frustrare şi un avertisment din partea Nordului.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, Trump a minimalizat rapoartele privind lansarea, insistând că Kim nu ar face nimic pentru a periclita discuţiile şi, aparent, a fost corect în acea evaluare.

Ministrul sud-coreean al Apărării a publicat duminică o declaraţie în care a precizat că, “pe baza a ceea ce a fost analizat până acum, înţelegem că (Coreea de Nord) a efectuat trageri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete de 240 mm şi 300 mm, inclusiv cu noi modele de arme ghidate şi tactice, şi evaluăm că raza lor este cuprinsă între aproximativ 70-240 km”.

Lindsey Graham, unul dintre cei mai proeminenţi politicieni americani care adoptă o poziţie dură în privinţa Phenianului , a avertizat într-un mesaj pe Twitter că lansările ar putea “schimba ecuaţia într-o manieră periculoasă şi dramatică”.

Un analist a declarat că, deşi lansarea a fost în mod inconfundabil cea mai semnificativă provocare din partea Nordului de când ostilităţile au fost îngheţate la sfârşitul anului 2017, Seulul părea să bată în retragere în privinţa condamnării cu tărie a Phenianului, descriind racheta drept un “proiectil”, ceea ce a părut să sugereze că s-ar putea ca lansarea să fi fost doar un exerciţiu de artilerie. Totuşi, o purtătoare de cuvânt a preşedintelui sud-coreean a condamnat testul că ameninţă pacea construită cu atenţia între cele două puteri.

Nathan Hunt, un cercetător independent în domeniul apărării, a afirmat că declaraţia sud-coreenilor “aranjează” lansarea rachetei balistice nord-coreene. “Ei au testat într-adevăr o nouă rachetă cu rază scurtă sau, după cum spun alţii, o rachetă balistică cu rază scurtă, şi acest lucru nu a fost un exerciţiu de artilerie”, a precizat el.

Oricum, acest exerciţiu a fost cea mai semnificativă provocare din partea lui Kim de când Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală în noiembrie 2017, de când a declarat că programul său de arme nucleare este “finalizat” şi de când a deschis discuţiile cu SUA şi Coreea de Sud. De asemenea, Kim şi-a exprimat tot mai mult frustrarea de când Trump a refuzat să cedeze cererilor sale de a relaxa sancţiunile aplicate împotriva Nordului şi a plecat din timpul celui de-al doilea summit, din luna februarie în Vietnam.

În timpul unei întâlniri cu liderul rus Vladimir Putin în luna aprilie, Kim a acuzat SUA că acţionează “cu rea credinţă” prin faptul că refuză să ajungă la un compromis în discuţiile sale cu Coreea de Nord, discuţii care au cam stagnat chiar înainte ca summitul Trump-Kim din Hanoi să se încheie prematur.

Arma prezentată de KCNA pare să fie o rachetă balistică cu combustibil solid similară cu racheta rusească Iskander, a declarat Melissa Hanham, expertă în neproliferare şi directoare a Proiectului Datayo al Fundaţiei One Earth Future.

“Se pare că Donald Trump ignoră [testul] deoarece acesta nu corespunde versiunii, a precizat că deşi pretinde că face progrese cu Coreea de Nord, ei nu vor testa o nouă rachetă”.

De asemenea, momentul ales pentru noul test este semnificativ: a avut loc cu câteva zile înaintea unei vizite efectuate în Coreea de Sud şi Japonia de către reprezentantul special al SUA Stephen Biegun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe