Analişti politici dezaprobă acţiunile Federaţiei Ruse din Crimeea

Marina rusească.
Marina rusească. (captură youtube.com)

Analişti politici din Republica Moldova dezaprobă acţiunile Federaţiei Ruse în Crimeea, Ucraina, şi consideră că evoluţiile din statul vecin au o influenţă directă asupra situaţiei din ţara noastră, notează moldpres.

Analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru agenţie că „ceea ce s-a întîmplat ieri în Crimeea a fost un spectacol înscenat de regimul lui Putin în condiţiile ocupaţiei militare a unei părţi din teritoriului statului suveran şi independent Ucraina”. Nantoi a opinat că modul în care evoluţiile din Ucraina vor afecta situaţia din Republica Moldova „depinde de reacţia comunităţii internaţionale şi de comportamentul regimului lui Putin, deoarece, potrivit lui Nantoi „este evident că scenariul iniţial prevedea nu numai anexarea Crimeii dar şi destabilizarea situaţiei în tot sud-estul Ucrainei cu ieşirea la aşa-zisa Transnistria”.

Analistul politic Anatol Ţăranu a afirmat că situaţia din Ucraina este departe de a ajunge la un final şi evoluţiile din această ţară continuă să influenţeze Republica Moldova în plan negativ. Potrivit lui Ţăranu, tensionarea situaţiei în Ucraina prezintă un pericol pentru Republica Moldova, fiindcă în acest conflict sunt implicate state cu care ţara noastră are multiple relaţii. “Ucraina şi Rusia sunt mediatori în conflictul transnistrean şi devine absolut evident că în condiţiile actuale aceste două ţări nu sunt capabile să îndeplinească funcţia de mediator. Republica Moldova este obligată să se gândească la remodelarea formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean”. În viziunea lui Ţăranu, aşa-numitul referendum din Crimeea ţine de şirul "referendumurilor inspirate de Rusia" care au avut loc inclusiv în Republica Moldova şi „este un amestec brutal în treburile interne ale Ucrainei”.

Şi analistul politic Viorel Cibotaru a afirmat că evenimentele din Ucraina „influenţează direct şi soarta Republicii Moldova, pentru că este clar că ceea ce face conducerea Federaţiei Ruse are o miză strategică şi geopolitică”. „Republica Moldova poate fi privită ca o potenţială ţintă pentru reîntregirea fostei Uniuni Sovietice. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Crimeea este un instrument tactic pentru atingerea scopului de bază care este reîntregirea teritoriilor fostei Uniuni Sovietice sub dirijarea Federaţiei Ruse”, a comunicat Cibotaru. Acesta a mai adăugat că acest instrument folosit în Crimeea este unul ilegal din punct de vedere al dreptului internaţional.

Duminică în Crimeea s-a desfăşurat un aşa-numit referendum cu privire la statutul peninsulei, calificat de Guvernul de la Chişinău drept ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe