Angus şi Dodger, câinii care vânează superbacteriile într-un spital din Canada (video)


Angus (stânga) şi Dodger
Angus (stânga) şi Dodger (Vancouver Coastal Health)

Nu se văd prea des animale în spitale, dar Angus şi Dodger sunt două excepţii importante. Aceşti English Springer Spaniel, câini tradiţionali de vânătoare, sunt instruiţi în mod special să detecteze superbacterii Clostridium difficile. Aceste bacterii atacă persoanele al căror sistem imunitar a fost slăbit de antibiotice şi pot provoca o diaree infecţioasă cu potenţial letal.

De vara trecută şi până acum, Angus a găsit temutele bacterii într-o sută de locuri diferite din Vancouver General Hospital, locul în care “lucrează”.

Angus
 
Angus   (Vancouver Coastal Health)

Angus, care are doi ani, a detectat Clostridium difficile în blugii unui pacient care a sosit la spital cu diaree şi care urma să fie externat.

În luna martie a acestui an, un alt câine, Dodger, a finalizat cu succes perioada de probă şi s-a alăturat echipei din spital.

O întâmplare şi o idee nebună care a devenit realitate

Acum trei ani, o rezidentă din Vancouver, Teresa Zurberg, a suferit o infecţie cauzată de Clostridium difficile care aproape a ucis-o: a rămas cinci zile în spital şi a pierdut nouă kilograme. Soţul ei, un asistent medical care lucrează în domeniul siguranţei sănătăţii, i-a spus întâmplător că a citit un articol despre un câine de vânătoare care a fost instruit în Olanda pentru a detecta superbacteria la pacienţi.

Teresa, a cărei profesie este dresarea câinilor pentru a detecta droguri şi explozibili, s-a gândit că, dacă superbacteria are un miros, atunci i-ar putea antrena să-l identifice.

Zis şi făcut. Au prezentat ideea autorităţilor din domeniul sănătăţii, de la Vancouver General Hospital, care au decis să testeze planul cu un program-pilot.

O problemă globală şi un cerc vicios

Omenirea este ameninţată de 12 superbacterii, clasificate în mai multe categorii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Infecţiile cauzate de Clostridium difficile sunt o problemă în spitalele din întreaga lume şi reprezintă un cerc vicios: determină pacienţii să-şi prelungească şederea în spital şi, astfel, creşte riscul de infecţii noi.

Potrivit Vancouver General Hospital, în Canada, 64% dintre cazurile de Clostridium difficile au dobândit infecţia în spitale, iar 28% au contractat-o în comunitate.

Periculoasa bacterie multirezistentă trăieşte în materiile fecale rămase în camerele de spital chiar şi după curăţarea acestora. Persoanele se pot infecta prin simpla atingere a suprafeţelor contaminate. Lucrătorii din spitale pot, de asemenea, să o răspândească în rândul pacienţilor în cazul în care li se contaminează mâinile.

De obicei, în spitale se foloseşte lumina ultravioletă pentru a detecta Clostridium difficile, dar Angus şi Dodger pot face procesul de detectare mult mai rapid. Atunci când câinele detectează prezenţa bacteriilor, este folosit un robot care foloseşte lumina ultravioletă să dezinfecteze zona, cu o eficienţă de 99,9%.

Dresarea pentru detectarea superbacteriei este aceeaşi ca şi pentru a mirosi alte substanţe. Teresa Zurberg l-a instruit pe Angus timp de 10 luni. Câinele a început să lucreze în spital în vara anului 2016, patru zile pe săptămână.

Angus în acţiune
Angus în acţiune (Vancouver Coastal Health)

Proiectul cu Angus a atras atenţia multor ţări, cum ar fi Finlanda şi Chile, care au fost interesate de această metodă. Acum Zurberg are intenţia să instruiască şi alţi câini care pot fi folosiţi în alte spitale din lume.

În România supravegherea infecţiilor cu Clostridium difficile în spitale a fost introdusă în 2014. Până la 30 octombrie 2015, în România au fost raportate 4.958 de cazuri de infecţii cu Clostridium difficile, majoritatea apărute după administrarea de antibiotice, mai ales după tratamente cu cefalosporine de generaţia a treia sau fluorochinolone.

Mai multe informaţii: Miami Herald, CBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură