Anul 2014 începe cu scumpiri la gaze, benzină, energie electrică, bere şi ţigări

(photos.com)

Preţurile vor atinge noi cote chiar de la 1 ianuarie 2014. Românii vor trebui să scoată din portofel mai mulţi bani pentru o serie de produse de bază precum gazele, energia electrică şi benzina, cât şi pentru produsele adiacente precum ţigările şi berea.

Unul din motivele principale ale scumpirilor va fi modificarea artificială pe care o face Guvernul printr-un calcul al accizelor. Dacă s-ar fi folosit modelul actual preţurile ar fi putut să scadă, la fel şi taxele la buget.

Benzina şi motorina vor fi mai scumpe chiar din prima săptămână a noului an. Noul preţ va fi ridicat de mai mulţi factori precum noua acciză pentru litrul de carburant, cursul valutar dezavantajos pentru români dar avantajos pentru bugetul de stat şi celebra taxă de 7 eurocenţi înfiinţată cu ”urlete şi trâmbiţe” luna trecută.

Dacă în prezent plătim pentru un litru de benzina de calitate mai slabă aproximativ 5 lei şi 50 de bani, după adăugarea noilor taxe vom scoate din buzunar peste 6 lei.

Motorina va atinge şi ea un prag puţin cam abuziv pentru buzunarul şoferilor. Cel mai ieftin sortiment de carburant va ajunge undeva la 6 lei şi 30 în timp ce unul de o calitate mai bună va depăşi 7 lei pe litru.

”Minunea” taxelor din acest an a fost taxa de stâlp. Nimeni nu ştie de unde au putut născoci această modalitate de a mai scoate bani din bugetul românilor, dar furnizorii de curent electric o vor include în facturi odată cu noul an. Preţul curentului electric pentru noul an va creşte cu aproximativ 1% iar asta nu e tot.

ANRE va adăuga şi o taxă de 1-2% pentru construcţii speciale pe care o vor plăti producătorii de energie electrică, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, taxă ce se poate reflecta şi ea în preţul energiei.

Preţul gazelor naturale va creşte şi el de la anul conform noului calendar de liberalizare a pieţei aprobat de Guvern şi FMI, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei. Dacă preţul gazelor pentru producătorii casnici se va ridica cu 1 procent, cei industriali vor plăti cu cel puţin 2% mai mult.

Românii vor trebui să fie mai atenţi de la anul cum îşi vor administra două dintre cele mai frecvente vicii. Berea şi ţigările nu scapă nici ele de scumpiri. Un pachet de ţigări va costa cu 50 de bani mai mult iar preţul unui litru de bere se va ridica cu aproximativ 10 bani.