APADOR-CH nu vrea să participe la consultări. "Domnule preşedinte, societatea civilă vă aşteaptă în stradă"

APADOR-CH nu vrea să se "auto-invite" la Cotroceni pe motiv că, până acum, consultările lui Iohannis cu societatea civilă au fost doar de formă, preşedintele preferând să nu ţină cont de părerile lor.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

"Domnule preşedinte Klaus Iohannis, aflăm de la televizor că invitaţi societatea civilă la consultări la Cotroceni, pentru desemnarea unui viitor prim ministru. Noi, APADOR-CH, organizaţie neguvernamentală, parte a societăţii civile, nu am primit, de data asta, o invitaţie concretă de la dumneavoastră, dar vă amintim rezultatul precedentelor "consultări cu societatea civilă" pe care le-aţi organizat şi la care ne-aţi invitat", se arată într-un comunicat remis de ONG.

În data de 5 februarie 2015, organizaţia îi aminteşte lui Iohannis că a iniţiat procesul de reanalizare a prevederilor unei legi din pachetul Big Brother (retenţia datelor) enunţând atunci o serie de principii frumoase, printre care:

• o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora;

• consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic;

• respectarea prevederilor Legii transparenţei decizionale in procesul de adoptare a textelor de lege.

"Ne-am prezentat la consultări, am contribuit, cu bună credinţă, la îmbunătăţirea proiectului de lege aflat în dezbatere, dar nu numai că nu aţi ţinut seama de ele, ba chiar aţi promulgat respectiva lege la fel de netransparent cum a adoptat-o Parlamentul. Aşa cum v-am anunţat imediat după promulgarea legii, noi preferăm să fim consecvenţi principiilor de transparenţă decizională, care v-au fost prezentate în multe întâlniri de când sunteţi preşedinte, şi considerăm că singura soluţie logică pentru noi este să privim orice iniţiativă viitoare a Preşedinţiei, de a consulta organizaţiile semnatare, ca irelevantă, fiind lipsită de consecinţe practice", a arăta APADOR-CH.

Mai mult, organizaţia consideră total neprofesionistă maniera în care Iohannis a ales să organizaţi această consultare, invitând organizaţiile neguvernamentale să se "auto-invite" şi sugerând că zecile de mii de oameni ieşiţi pe străzi au lideri.

"Domnule preşedinte, credem că societatea civilă e mai vie ca oricând în România şi mai credem că nimeni din clasa politică nu înţelege cu adevărat forţa ei. Forţă care vine din oameni. Pentru aceste motive noi, APADOR-CH, nu ne vom auto-invita la aceste "consultări". Dar, domnule preşedinte, dacă de data asta chiar doriţi să consultaţi societatea civilă vă putem recomanda noi un loc şi o oră: Piaţa Universităţii, după ora 18:00. În orice zi. Veţi găsi acolo oameni. Paşnici", se mai arată în comunicatul citat.