Avocatul Poporului îngrijorat de soarta puşcăriaşilor români. Anchetă la penitenciare

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. (Epoch Times România)

Avocatul Poporului va face o anchetă în întreg sistemul penitenciar pentru a verifica condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului.

Raportul întocmit în urma verificărilor făcute de echipa lui Victor Ciorbea va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

Criticat pentru faptul că a refuzat să atace toate ordonanţele date de Victor Ponta, de la ordonanţa traseismului, până la OUG de modificare a Legii Educaţiei şi OUG privind renunţarea la doctorat, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va realiza o anchetă în întreg sistemul penitenciar din România, în urma unei campanii iniţiate de un post de televiziune.

"Ancheta vizează condiţiile de detenţie din penitenciare, în raport cu respectarea drepturilor omului şi se va finaliza cu întocmirea unui raport special al Avocatului Poporului cu privire la situaţia din penitenciare, raport ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului", se arată în comunicat.

Instituţia precizează că a întreprins şi în trecut demersuri privind situaţia din penitenciare: "În anul 2014 Avocatul Poporului a realizat 65 de anchete în penitenciare, s-au înregistrat şapte sesizări din oficiu şi au fost emise şapte recomandări, având ca obiect respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, aspecte ce se regăsesc în Raportul anual de activitate al instituţiei ce va fi înaintat Parlamentului şi publicat pe site-ul instituţiei în data de 30 ianuarie 2015", se mai arată în comunicat.

Printre puşcăriile vizitate de Avocatul Poporului, se numără şi cea unde prestează Gigi Becali, căruia Victor Ciorbea i-ar datora bani.

Reamintim în context că de ceva vreme politicienii fac presiuni pentru o lege a amnistiei şi graţierii, acuzând că penitenciarele sunt supra-aglomerate. Printre cei ce "supra-aglomerează" puşcăriile patriei, se numără persoane precum Gigi Becali, Dan Voiculescu (a cărei colegă de partid, Cristiana Anghel, a propus o nouă lege a graţierii), Relu Fenechiu, Cătălin Voicu etc.

Alţi numeroşi politicieni vestiţi, precum Viorel Hrebenciuc, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Marian Oprişan etc. îşi aşteaptă sentinţele în dosare grele iar o lege a amnistiei şi graţierii i-ar ajuta enorm.