Baconschi: Legea de fier a contra-selecţiei, cel mai toxic reflex preluat din comunism

Contra-selecţia este reflexul cel mai toxic pe care societatea noastră l-a preluat din perioada comunistă, este concluzia la care a ajuns fostul ministru Teodor Baconshi după ce a observat vreme de două decenii comportamentul diverşilor demnitarii care s-au perindat la putere.
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

În sistemul nostru, cu cât e cineva mai şters, mai incompetent, mai umil şi mai "şmecher", cu atât are mai multe şanse de reuşită, a atras atenţia duminică, pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi.

"Am observat în ultimele două decenii (mai ales ca diplomat) comportamentul "oficial" a numeroşi demnitari români. Le-am analizat în mintea mea nivelul de inteligenţă, competenţa profesională şi (eventual) gradul de patriotism. Le-am urmărit ascensiunea şi ieşirea din prim plan. Am ajuns la o concluzie tristă.

Nu "se spune" doar, ci aşa este, statistic: în sistemul nostru, cu cât e cineva mai şters, mai incompetent, mai umil şi mai "şmecher" în sensul cel mai peiorativ al acestei etichete, cu atât are mai multe şanse să fie scutit de tirul presei, acceptat de şefii săi şi menţinut în funcţia pe care o ocupă", a declarat Teodor Baconschi.

Fostul ministru susţine că, fără excepţie, cei care nu corespund acestui "pattern", adică cei harnici, deştepţi, bine pregătiţi, plini de iniţiativă, animaţi de gânduri reformiste, pe scurt, cei care ar putea "deranja" starea lucrurilor (statu quo-ul) sunt primii sacrificaţi şi scoşi din joc.

"Aceasta e legea de fier a contra-selecţiei şi pe ea ne bazăm în toată gama noastră de eşecuri. Contra-selecţia e reflexul cel mai toxic pe care societatea noastră l-a preluat din perioada comunistă", a subliniat Teodor Baconschi, adăugând că mediocritatea este universală şi statistic dominantă, însă la alţii nu face ravagii, ci doar daune colaterale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne