Băsescu atacă DNA: "Lucrurile au escaladat până la a fabrica un dosar care o vizează pe fiica mea"

Un grup de procurori apropiaţi de Codruţa Kovesi au spus că "vor să-l vadă pe Băsescu că cere custodia nepotului", a susţinut fostul preşedinte, după ce fiica sa, Ioana, a fost pusă sub control judiciar.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

DNA a fabricat dosarul împotriva fiicei sale, Ioana, a susţinut joi fostul preşedinte Traian Băsescu, la B1 TV, precizând că îşi va apăra fiica cu toată forţă.

În contextul în care, joi, DNA a pus-o sub control judiciar pe Ioana Băsescu, acuzând-o de instigare la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani, fostul şef al statului a declarat că un grup de procurori, apropiaţi de Codruţa Kovesi, ar fi în spatele a ceea ce se întâmplă:

”Mă voi limita la a-mi apăra fiica. Am înghiţit o dată când s-a făcut dosarul fratelui meu. Am înghiţit şi când am văzut hotărârea definitivă, când am văzut că s-au luat în consideraţie doar probele împotrivă. Eu ştiu, de zece zile, şi am spus şi unor amici că am aflat de la DNA că este un grup de procurori care au spus că vor să-l vadă pe Băsescu că cere custodia nepotului. Nu am aflat oficial, este vorba de scurgeri de informaţii de la DNA.

Lucrurile au escaladat până la a fabrica un dosar care o vizează pe fiica mea. O voi apăra public cu toată forţa pentru că ştiu efectul mediatic, şi asupra ei şi asupra familiei ei şi asupra mea.

În principiu, ştiu despre cine este vorba, dar asta e treaba mea şi nu o pot dovedi. Grupul este format de câţiva apropiaţi care sunt foarte legaţi de doamna Kovesi”, a declarat Băsescu.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse fiicei sale, Băsescu le-a catalogat false

"Spre exemplu, fiica mea este acuzată de două fapte de instigare la finanţarea campaniei sau, două fapte (...) spălare de bani şi instigare la spălare de bani.(...) Nu este acuzată că a luat niciun leu de nicăieri. Să vă spun cum e cu instigarea. (...) Oamenii politici, în campanie, până la apariţia noii legi de finanţare a campaniilor, mergeau şi solicitau sponsorizări pentru campanie. Unii îţi dădeau bani pentru campanie, alţii nu-ţi dădeau. E, solicitarea de bani pentru campanie, pentru fiica mea se numeşte instigare", a susţinut fostul preşedinte, preluat de Agerpres, la B1 TV.

Băsescu a "desfiinţat" şi acuzaţia de spălare de bani adusă Ioanei:

"Avea la vremea aceea un prieten care a primit nişte bani în cont, de la o firmă care nu este acuzată că ar fi dat ilegal acei bani, o firmă privată. Banii au fost cheltuiţi aşa cum a considerat administratorul, proprietarul firmei. Pentru că era împreună cu proprietarul firmei la acea vreme, adică trăiau împreună de câţiva ani, şi pentru că fiica mea — nu era acţionară — îi spunea una sau alta despre nevoile de campanie, s-a implicat în campanie. Indiscutabil, a ajuns, deşi nu era nici administrator, nici acţionar la firmă, că a instigat la spălare de bani. Ce spălare de bani când banii vin dintr-o firmă care i-a virat în cont? Şi spune: ăştia sunt banii, eu i-am virat, recunoaşte firma privată. Ce a făcut proprietarul firmei cu acei bani a devenit instigare de către fiica mea", a explicat Băsescu.

Fostul şef al statului s-a referit şi la acuzaţia adusă Ioanei Băsescu, în ceea e priveşte cumpărarea unor bilete de avion.

" Văd o acuzaţie că din contul celui cu care trăia s-au cumpărat două bilete de avion pentru Cuba. La aceea vreme, în 2009, fiica mea avea o reprezentanţă Havana în Bucureşti. Se ducea anual. Întotdeauna fiica mea i-a dat prietenului ei banii, dar el achiziţiona biletele. (...) Nu au cum să ajungă la mine. Eu nu am cerut nici bani, eram şi pe funcţie, ajungeam din când în când în sediul de campanie. Nu m-am implicat deloc. Nu se pune problema că ar vrea să ajungă la mine. Nici nu cred că-şi fac iluzii din acest punct de vedere, pentru că niciodată un candidat nu se ocupă de finanţarea campaniei, asta e e regulă generală", a declarat Băsescu.

Reamintim că fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana, au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile într-un dosar penal privind o serie de plăţi nelegale în campania prezidenţială din 2009, a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, agenţia anticorupţie.

În timp ce Elena Udrea - care a fost implicată direct în campania lui Traian Băsescu din 2009 - este suspectată de comiterea unui număr de 5 infracţiuni de spălare de bani, fiica cea mare a fostului şef de stat, de profesie notar, este suspectată de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi instigare la spălare de bani (2 fapte).

În acelaşi dosar, Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, omul de afaceri Mario Giovanni Francesco pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (2 fapte), iar Silviu Ioan Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne