Burkina Faso: Echipele de comando eliberează ostaticii luaţi de militanţii islamişti într-un hotel din capitală

Peste o sută de persoane au fost salvate dintr-un hotel din capitala statului Burkina Faso, după ce au fost luate ostatice de militanţi islamişti. Un grup militant asociat cu Al-Qaeda şi-a asumat răspunderea pentru „răzbunarea împotriva Franţei”.
Burkina Faso, tulburată de evenimente
Burkina Faso, tulburată de evenimente (Captură video)

Ministrul securităţii şi afacerilor interne Simon Compaore a anunţat că forţele speciale au preluat controlul asupra hotelului Splendid şi a restaurantului Cappucino din capitala ţării vest-africane, Ouagadougou.

De asemenea, ministrul a anunţat că 126 de persoane au fost salvate din hotel şi că trei jihadişti au fost ucişi, conform Mediafax.

Conform unor rapoarte, cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte peste 30, rănite, în timpul atacului, susţine The Telegraph. Totuşi, autorităţile nu au dat încă publicităţii un număr oficial în acest sens.

Atac al forţelor de securitate

Atacul militanţilor a început vineri seara, în jurul orei locale 21:30. Înainte de a năvăli în hotelul Splendid, militanţii au deschis focul asupra Restaurantului Cappucino şi au incendiat mai multe autovehicule.

Forţele de securitate au ajuns la faţa locului în scurt timp, declanşând un schimb intens de focuri în districtul de afaceri al capitalei.

La cinci ore după lansarea atacului extremist, câteva echipe de comando au năvălit în hotel pentru a încerca să salveze ostaticii.

De asemenea, hotelul a fost cuprins de un incendiu după ce forţele speciale au folosit explozibili pentru a intra în clădire. Incendiul s-a răspândit atât în interiorul cât şi în exteriorul hotelului.

Răzbunare

Membrii grupului Al-Qaeda în Maghrebul Islamic (AQIM) au declarat că ei s-au aflat în spatele atacului, adăugând că a fost vorba de o răzbunare împotriva Franţei şi a Occidentului necredincios. Conform datelor oficiale, peste 3.500 de cetăţeni francezi locuiesc în Burkina Faso, o fostă colonie franceză.

„Fraţii mujahedini” ai AQIM „au pătruns în restaurantul unuia dintre cele mai mari hoteluri din capitala statului Burkina Faso şi acum se luptă cu inamicii religiei”, a citat SITE Intelligence Group un mesaj postat în limba arabă de către grupul militant.

Împreună cu alte două grupuri, AQIM şi-a asumat răspunderea pentru atacul din noiembrie 2015 asupra unui hotel din lanţul hotelier Radisson Blu în capitala maliană Bamako. În acel atac au murit 20 de persoane, inclusiv 14 străini.

De la alungarea de la putere a veteranului preşedinte Blaise Compaore, în cadrul unor proteste masive în octombrie 2014, ţara, în mare parte musulmană, a avut de îndurat numeroase tulburări politice, dar a fost în mare parte scutită de violenţa militanţilor islamişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe